Baraćeve špilje hit među strancima, ali slabo poznate domaćim gostima

Baraćeve špilje hit među strancima, ali slabo poznate domaćim
gostima

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o posjećenosti prirodnih atrakcija u Republici Hrvatskoj za prvih devet mjeseci 2010. godine. Lijep rezultat ostvarile su Baraćeve špilje u općini Rakovica, prema tim podacima najatraktivnije špilje u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Tijekom razdoblja od siječnja do rujna 2010. godine posjetilo ih je 7.513 gostiju, od čega 1.709 domaćih i 5.804 stranih. Upravo te brojke ukazuju na još jedan zanimljiv podatak, koji govori kako bi rezultati mogli biti i daleko bolji uz pojačani marketing. Naime, kod svih ostalih sličnih prirodnih objekata u Republici Hrvatskoj, znatno je više domaćih posjetitelja nego stranaca. Primjerice, druga po posjećenosti je špilja Vrelo kod Fužina, kod koje od ukupne brojke posjetitelja čak 89% čine domaći gosti. Kod Baraćevih špilja rezultati su potpuno obrnuti pa je domaćih gostiju bilo tek 23%, a glavninu posjetitelja činili su strani državljani.

Baraćeve špilje sastoje se od tri špilje – Gornje, Donje i Nove, spominju se još u 17. stoljeću, dok su za javnost prvi puta bile otvorene 1892. godine. Prema usmenoj predaji ime su dobile po junaku Baraću koji je u blizini špilje, u dvoboju savladao turskog gorostasa. Iako su odavna poznate, nakon Drugog svjetskog rata potpuno su zapuštene i gotovo zaboravljene, a ubrzano uređivanje i ponovno “otkrivanje” špilja započelo je 2004. godine.

U posljednje vrijeme postale su omiljeno odredište speleologa – u njima je organizirano nekoliko velikih međunarodnih speleoronilačkih ekspedicija, uređen prvi dom speleologa u Hrvatskoj u Novoj Kršlji, uređen izvor Baraćevac i izrađeni topografski nacrti.

Za posjetitelje je otvorena Gornja špilja, koja je turistički uređena u dužini 200 metara te se može razgledati i u pratnji stručnog vodiča. Posjet je prikladan i neopasan i za djecu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest