Kosor: S mislima na branitelje, skupljamo snagu za završetak pregovora za ulazak u EU

Kosor: S mislima na branitelje, skupljamo snagu za završetak
pregovora za ulazak u EU

Ovo je dan kad zastajemo i prebiremo sjećanja, kad moramo svi zajedno reći da ćemo biti mudriji, odlučniji i bolji jer se prisjećamo uspomene na sve one hrabre ljude, sinove i kćeri koji su branili i obranili Hrvatsku, započela je u svom govoru premijerka Jadranka Kosor na svečanoj akademiji u prepunom Domu OS RH gdje se danas obilježava 19. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske. Kako je kazala premijerka, danas mislimo na onu hrvatsku mladost koja je ugrađena u slobodu ove prelijepe zemlje, na onih 1.015 zatočenih i nestalih branitelja i civila, roditelje poginulih branitelja, udovice i kažemo im – vi i vaša djeca i muževi ste najzaslužniji. Hvala lijepa što ste ih rodili i odgojili da vole ovu zemlju da budu spremni dati živote za nju. Kosor se osvrnula i na današnji trenutak, te najavila završne poslove oko dovršetka pregovora RH za ulazak u EU. Kako je kazala, uvjerena je da će sve biti gotovo u ovoj godini, te zamolila sve da Vladi daju podršku i snagu kako bi Hrvatska konačno postala 28. članica velike europske obitelji.

S govornice Doma OS pred brojnim Karlovčanima, braniteljima te visokim gostima i uzvanicima progovorio je i karlovački gradonačelnik Damir Jelić. U nadahnutom govoru, Jelić se prisjetio karlovačkih koji su prethodili  15. siječnju 1992. kad je konačno Hrvatska postala međunarodno priznata država.

– U Karlovcu 8. siječnja 1992. godine troje ljudi je stradalo od zaostale mine. Dan poslije, nakon što su otišli sanirati svoje domove od napada, jedna je osoba nastradala od mine. 11. siječnja pucano je na Karlovac, gorjela su hrvatska sela na desnoj obali Kupe. 13. siječanj 1992. godine – u grad dolazi konvoj humanitarne pomoći, dok se izvještava o napadu na Blatnicu, Šišljavić i Rečicu. Na Dan priznanja 15. siječnja na Sajevcu stradavaju tri hrvatska branitelja, prisjetio se Jelić tih teških ali i ponosnih dana.

Karlovčani su se zaista potrudili da današnji program bude bogat. Osim svečane akademije, braniteljske udruge organizirale su izložbu eksponata i fotografija iz Domovinskog rata, dok zadruge branitelja predstavljaju svoj rad. Želja je da obilježavanje Dana međunarodnog priznanja RH u Karlovcu postane tradicionalno, tako da će ubrzo početi pripreme za jubilarnu, 20. godišnjicu sljedeće godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest