Zasad ništa od poskupljenja – cijena vode u Karlovcu ionako već među višima u Hrvatskoj

Zasad ništa od poskupljenja – cijena vode u Karlovcu ionako već
među višima u Hrvatskoj

Zahtjev “Vodovoda i kanalizacije” za povećanjem cijene vode za 8,48 posto u 15 dana propisanog zakonskog roka nije dobio očitovanje gradonačelnika Damira Jelića te se kao takav, prema Zakonu o vodama, automatski smatra odbijenim, piše današnji Novi list.

Direktor “Vodovoda” Ivan Mrzljak potvrdio je “odbijenicu” i naveo da će i dalje inzistirati na povećanju cijene u tom postupku jer jedino ona može jamčiti tekuće održavanje. – Cijena vode u Karlovcu je još uvijek među najnižima u Hrvatskoj. Pogledajte samo kolika je cijena u Slunju ili Ogulinu koji su nam blizu, rekao nam je Mrzljak iznijevši tezu koja “baš i ne drži vodu”.

Naime, Novi list navodi da kubik vode u Karlovcu formalno košta 3,36 kuna, što u usporedbi s drugim gradovima zaista jest niža cijena. Karlovčani, međutim, na računima za vodu dodatno još plaćaju “naknadu za zaštitu voda” od 0,90 kuna po kubiku, “naknadu za investicije u vodoopskrbi” od 1,97 kuna po kubiku, te “naknadu za iskorištavanje voda” od 0,80 kuna po kubiku.

Tu su još fiksna “naknada za održavanje vodoopskrbnog sustava” od 17,45 kuna i “naknada za uređenje voda”, koja se plaća 0,20 kuna po kvadratu stambenog prostora. Kad se sve zborji dolazi se do  računice da kubik potrošene vode Karlovčane prosječno stoji oko 11 i pol kuna, što je viša cijena od one koju plaćaju Zagrepčani. U Zagrebu je kubik vode 10,3 kune, a u Rijeci samo 7,55 kuna, a u Kninu 7,46 kuna u što su uračunate sve naknade koje Karlovčani plaćaju odvojeno.   U Slunju kojeg je Mrzljak spomenuo kubik vode sa svim naknadama i PDV-om stoji osam kuna, a u Ogulinu 9,7 kuna. Novi list piše da “Vodovod i kanalizacija” pak neće uvoditi fiksnu naknadu na kakvu se odlučuju drugi gradovi u Hrvatskoj. Karlovčani je već plaćaju, i to u visini 17,45 kuna pod stavkom “održavanje sustava vodoopskrbe”.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest