Teške krađe najčešća kaznena djela, u 2010. zabilježeno čak 627

Teške krađe najčešća kaznena djela, u 2010. zabilježeno čak 627

“Provalnici iz Zadra operirali po Slunju”, “Iza serije provala stoji 15-godišnjak iz Karlovca”, “Serija provala diljem Županije – kralo se sve, od alata do hrane” samo su neki od naslova koji upućuju na radnje koje su među kriminalcima najučestalije i “uz pet minuta straha” vjerojatno najunosnije – teške krađe provaljivanjem.

Provale u seriji

U prošloj godini je, naime, PU karlovačka evidentirala čak 627 provala, u prosjeku 1,7 po danu, a u kojima se obijalo sve što se može obiti i kralo praktički sve – od slatkiša i plastičnih boca do zlatnog nakita, novca, automobila i kamiona. Kako je kazala Andreja Lenard iz PU karlovačke, najčešće su ipak provale u kuće i stanove, ugostiteljske objekte, trgovine i kioske. Pritom nema pravila da su provalnici aktivniji u nekim razdobljima godine kao što se mislilo, na primjer ljeti kad su stanovi i kuće prazni zbog godišnjih odmora. Krade se tijekom cijele godine dok nisu rijetke serije da isti počinitelji u jednoj noći naprave pravu žetvu i “nanižu” nekoliko automobila, kioska, kafića… Ono što je najbitnije, uglavnom svi vrlo brzo dođu pred lice pravde.

Župni uredi na meti

Da kod provalnika  zaista nema pravila kad su u pitanju mete i plijen pokazuje presjek policijskih izvješća kroz godinu. 2010. je počela s udarom na župne urede. Prvo je nastradao onaj na Švarči, pa župni ured u Lipniku kraj Ribnika dok je nedavno za milodare ostao kratak i župnik u Skakavcu. Proljeće je obilježilo i nekoliko serija provala u vikendice, posebno na području Barilovića, Slunja i Karlovca. Kralo se sve, od alata do televizora dok je bilo i slučajeva da provalnik nije našao ništa tako da je vlasniku samo ostala šteta od obijenih vrata. Vrijedi podsjetiti na provalu u depo karlovačkog Gradskog kazališta “Zorin dom” kad su ukradeni kostimi i dijelovi scenografije, te otkrivanje petnaestogodišnjaka za kojeg je utvrđeno da stoji iza serije provala u dva caffe bara, mini – market i prostorije atletskog kluba na Korani.

“Zvijezde” crnih kronika

Dvojica “obijača” postala su i neslavne zvijezde crnih kronika, dok su njihova suđenja upravo za ova kaznena djela bila medijski vrlo popraćena. Radi se o Zdenku Mrzljaku koji je 10-godišnjoj zatvorskoj kazni za napad na policajce pridodao i dvije godine zbog serije teških krađa, te Alenu Ajkiću koji je nedavno pred sudom priznao više krađa i dobio 1,5 godinu zatvora. U prošloj godini bilježimo i pojavu “maloljetničkih bandi”. Uhvaćen je golobradi provalnički trojac koji je operirao po kafićima dok je dolijalo i dvoje djece – tek 14-godišnjaci koji su izveli nekoliko provala, među njima i onu u škrinju sa sladoledom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest