Nekadašnji “narodni” auto nije do kraja izumro: Na našim cestama vozi još pedeset “fića”

Nekadašnji “narodni” auto nije do kraja izumro: Na našim cestama
vozi još pedeset “fića”

Popularni “fićo”, maleni automobil kojeg je u vrijeme bivše države vozila svaka druga obitelj, još uvijek nije potpuno izumro s naših cesta. Prema službenim podacima Policijske uprave karlovačke, na području Karlovačke županije još vozi 45 registriranih “fića” modela “Zastava 750” i pet primjeraka njegovog kasnijeg, nabrijanijeg nasljednika “Zastave 850”.

– Star je preko trideset godina, ali još uvijek radi kao sat i troši samo šest litara. Više ga ne bih dao da mi netko nudi ne znam kakve pare, ispričao nam je jedan od rijetkih Karlovčana u čijem se vlasništvu i dalje nalazi ovaj kultni auto iz prošlosti. Priča oko “fiće” počinje prije pet i pol desetljeća kad je prvi model Fiata 600 predstavljen na auto sajmu u Genevi kao talijansko poslijeratno ekonomsko čudo. U Jugoslaviji se licencno počinje proizvoditi pet godina kasnije pod imenom “Zastava 750” i tada na ovim prostorima počinje njegov pravi “bum”. Moderniziranu verziju, “Zastava” je izbacila 1980. godine pod imenom “Zastava 850”, koji je mogao dosegnuti, za ono vrijeme zavidnu brzinu, od 125 kilometara na sat. Posljednji “fićo”, “Zastava” je proizvela 1985. godine.

Nekad je “fićo” predstavljao auto kojeg si je mogao priuštiti manje – više svatko. Danas, kad je po godinama već odavno zašao među oldtimere, posjedovanje “fiće” predstavlja više stvar prestiža i “cool” statusa. O tome svjedoče i cijene koje ovaj mali okrugli auto unatoč godinama postiže u auto oglasnicima, gdje se za njega traži po tridesetak tisuća kuna i više. Spomenimo u ovoj priči i drugi istinski auto – simbol bivše države, “Yugo 45”, kojeg je Zastava proizvela u impresivnih osamsto tisuća primjeraka. Na cestama Karlovačke županije, po policijskim podacima, još uvijek vozi 331 registrirani “Yugo”. Ukupan broj trenutačno registriranih vozila na području Policijske uprave karlovačke veći je od 55 tisuća.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest