U Knjižnici za mlade održana tribina o suočavanju s prošlošću

U Knjižnici za mlade održana tribina o suočavanju s prošlošću

U Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici, u organizaciji Odbora za ljudska prava, održana je tribina “Suočavanje s prošlošću: pojam i povijesni razvoj”. Tribina je održana  povodom 27. siječnja, Dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti te Dana oslobođenja logora Auschwitz. Gost tribine bio je dr. sc. Dražen Lalić, izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti, novinar i sociolog te dugogodišnji aktivist i član udruge “Documenta”.

Među brojnim građanima tribini su prisustvovali i učenici Šumarsko-drvodjeljske i Ekonomsko-turističke škole.

Uvodni govor održala je Jelka Glumičić, predsjednica Odbora za ljudska prava i istaknuta karlovačka aktivistica.

Dražen Lalić je u svom izlaganju objasnio pojam suočavanja sa prošlošću te se osvrnuo na brojne europske zemlje koje su u svojoj prošlosti imale taj problem, počevši od Španjolske, Italije, Rusije te najviše Njemačke, koja je tek 80-tih godina prošlog stoljeća uspjela završiti rasprave koje su vodili brojni njemački intelektualci i povjesničari. Najveće kolektivne frustracije vezane za 2. svjetski rat imala je upravo Njemačka, a ni Hrvatska nije imuna na takve rasprave zbog aktivnog sudjelovanja u Holokaustu. Te rasprave su aktualne upravo danas, u slobodnoj Hrvatskoj, zbog toga što se prije toga punih 45 godina nije smjela otvoriti kvalitetna rasprava o tom periodu hrvatske povijesti. Dražen Lalić je istaknuo da se suočavanje sa prošlošću ne odnosi samo na jedan dio povijesti, nego je potrebno svaki povijesni period realno smjestiti u povijesne okvire uključujući i zločine počinjene za vrijeme bivše Jugoslavije.

– “Veliku povijest” pišu kraljevi, predsjednici, vojskovođe, ali srce suočavanja sa prošlošću jest uvažavanje “male povijesti” koju ima svaki pojedinac i svaka obitelj i koja treba zadovoljiti potrebu ljudi za istinom i pravdom – istaknuo je Dražen Lalić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest