Ljepota i zdravlje: Kolika je važnost jutarnje tjelovježbe?

Ljepota i zdravlje: Kolika je važnost jutarnje tjelovježbe?

Koliko je važno kretanje?

Jeste li znali da je riječ kinesis grčkog korijena i da znači kretanje odnosno gibanje, a znanost koja se bavi tom problematikom naziva se kineziologija. Također je vrlo interesantno napomenuti da je od latinskih riječi re i creare, što bi u prijevodu značilo ponovno stvarati, nastala riječ rekreacija. Zapravo je to opis koji obuhvaća djelatnosti i interese čovjeka po osobnom opredjeljenju izvan njegove profesionalne djelatnosti.

Jedna od niza kvalitetnih Hipokratovih rečenica glasi: “Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ako se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi i stare sporo, ali ako nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare.”Prije više od 23 stoljeća ljudi su spoznali vrijednost svakodnevnog tjelesnog vježbanja u funkciji zaštite zdravlja, uz jasne savjete o vježbanju isključivo u mjesecima bez velikih vrućina. Prepoznaje se važnost mijenjanja intenziteta u tjelovježbi. Preporučuje se početak jutarnje šetnje sporijim tempom, a kasnije ubrzanim. Trčanjem se potiče vitkost tijela. Zauzima se za znojenje izazvano gibanjem. Poznate su bile vježbe disanja i masaža pijeskom. Kupanjem u vodi raznolike temperature i masažom završavala je svaka gimnastička aktivnost. Visok nacionalni dohodak stanovnika može, ali i ne mora, osiguravati kvalitetan život. Osoba s višim materijalnim statusom može si priuštiti dužu kronološku dob, a izgledom mlađu biološku dob od svojih vršnjaka. Ako ne vodi računa o svojem zdravlju i manje se kreće, konzumira više žestokih pića, akumulira stres i depresiju, a time i potencijalnu agresiju. Stručno govoreći takva osoba ulazi u prostor odnosno razvija patogeno konativno-kognitivni prostor. Dakle, stanje cjelokupnog osobnog zdravlja moguće je održavati na visokoj zavidnoj razini koristeći raznolike vrste najnovijih zdravstvenih tehnologija, usavršenih od stručnjaka i znanstvenika. Statistički podaci svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jasno i alarmantno ukazuju na tendenciju bolesti lokomotornog sustava, a time i ostalih posrednih i neposrednih bolesti prouzročenih smanjenim kretanjem.

Vježbanje je svakodnevna obaveza

Svatko od nas je svjestan koliko je teško redovito vježbati uz ogromnu količinu posla i obaveza koje nas pritišću svakog dana. Zato imamo nekoliko savjeta kako lukavo ”ugurati” tjelovježbu u ono što redovito radimo svaki dan. 1. SKoristite stepenice – koristite ih što češće – na poslu, u zgradi, u shopping centru. Zaboravite na dizala i pokretne stepenice i za promjenu više koristite noge. 2. Puno više hodajte – ne trebate odvajati posebno vrijeme ili odabrati rutu koju inače ne koristite. Iako vam se to ne čini puno, ako ćete to činiti dva puta dnevno, s vremenom će to postati značajno. 3. Nosite vrećice – umjesto da nakon kupovine sve smjestite u auto ili ruksak, namirnice koje ste kupili nosite kući u vrećicama – postići ćete sličan učinak dizanju utega. 4. Šetnja umjesto kave – umjesto da odlazak po kavu kolegama s posla vidite kao gnjavažu, iskoristite ga za brzu šetnju na zraku. 5. Lopta – doista se isplati uložiti u dobru loptu za vježbanje. One ne služe samo vježbanju u teretani. Na primjer, koristite li je umjesto stolice za sjedenje za računalom, pomoći će vam i u pravilnom držanju.

Vježbe za tijelo za početnike

Podizanje tijela – 20 ponavljanja. Lezite na leđa, savinite koljena (90 stupnjeva), a stopala ostavite na tlu. Stisnite mišiće stražnjice i polako podignite kukove sve dok ne dođu u ravninu s ramenima i koljenima. Zatim se polako spustite u početni položaj.

Veslanje – 3 puta po 12 ponavljanja. Jačanje leđnih mišića je ključno za pravilno držanje, a pravilno držanje daje mršaviji izgled tijela. Sjednite uspravno na pod ispruženih nogu, koristite elastičnu traku ili običan kabel kao na slici te više puta potegnite i opustite mišiće ruku. Ramena u svakom trenutku moraju biti spuštena.

Čučnjevi s potiskom za ramena – 3 puta po 15 ponavljanja. Vježbom se istovremeno sagorijevaju masnoće donjeg dijela tijela i oblikuju mišići gornjeg dijela – ramena i ruke. Koristite dva lakša utega i držite ih u visini prsa, dlanovi neka budu okrenuti prema naprijed. Napravite čučanj tako da koljena budu savinuta 90 stupnjeva a ostatak tijela ravan. Zatim se ponovno uspravite i ruke s utezima potisnite prema gore.

Daska – zadržite položaj 30 sekundi. Radi se o jednoj od najučinkovitijih vježbi za cijelo tijelo. Lezite na trbuh s rukama savijenim kao na slici. Stisnite mišiće trbuha i stražnjice te se podignite tako da su vam leđa, noge i kukovi ravni “kao daska”. Položaj zadržite 30 sekundi nakon čega se polako spustite na tlo i opustite mišiće.

Deadlift vježba – 3 puta po 12 ponavljanja sa svakom nogom. Stanite uspravno s utezima u rukama tako da dlanovi gledaju prema vašem tijelu. Jednu nogu postavite nešto ispred druge, pri čemu bi razmak između stopala trebao biti malo manji od širine ramena. Stisnite trbušne mišiće i polako spustite utege prema prednjem stopalu dok paralelno drugu nogu podižete ravno iza sebe. Prednje koljeno je lagano savinuto, ruke ispružene, a leđa ravna.

Vježbanjem do zdravije i kvalitetnije budućnosti

Ljudsko tijelo je savršen ustroj koji se sastoji od puno međusobno povezanih podsustava. Povezani su toliko dobro da ako samo jedan dio naših organa ne funkcionira kako treba, može doći do ozbiljnog poremećaja u radu cijelog sustava. Jedna od odličnih metoda je početi s vježbanjem u fitness centru, čestom rekreacijom u prirodi, yogom ili samo dugim i dinamičnim šetnjama. Pokretanjem lokomotornog sustava smo uvelike potaknuli fiziološke promjene unutar organizma koje će reakciju odaslati i na naše psihičko stanje u pozitivnom smjeru. Naime, da bi vratiti svoj organizam u stanje homeostaze, potrebno nam je i svakodnevno konzumiranje zdrave hrane i pića. Obzirom da je za postizanje dugoročnih rezultata ključan uravnotežen, zdrav i aktivan životni slogan, važno je voditi brigu o zdravom načinu ishrane, utjecaju osjećajne dinamike na tjelesnu težinu, značenju dobre tjelesne forme i planiranju aktivnosti za vaš duh i relaksaciju. Neka tjelovježba, zdrava hrana i prije svega zdrav život obilježe vašu 2011. godinu, kao novi početak i buđenje za boljim danima koji nam dolaze …

Sponzorirani članak

www.salonoaza.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest