Bivši šef HNS-a iza rešetaka: Spudić počeo služiti kaznu u zatvoru Valtura

Bivši šef HNS-a iza rešetaka: Spudić počeo služiti kaznu u zatvoru
Valtura

Bivši prvi HNS-ovac Karlovačke županije Zvonko Spudić se od početka siječnja nalazi iza rešetaka, na odsluženju 14-mjesečne kazne zatvora zbog financijskih malverzacija počinjenih u vrijeme dok je bio načelnik Barilovića – piše današnji Novi list.

Ova informacija, koju su u stranačkim krugovima dosad uspješno skrivali od javnosti, riječkom je dnevniku potvrđena na Županijskom sudu u Karlovcu, čija je presuda postala pravomoćna prije nepunih godinu dana. Spudić je 10. siječnja sproveden u Remetinec, da bi 29. siječnja bio upućen u pulski zatvor Valtura. Riječ je, inače, o kaznenom zavodu poluotvorenog tipa, pa bi nekadašnji šef HNS-a vikende mogao provoditi vani. Spudića je sudac Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević osudio još u lipnju 2007. godine, a Vrhovni sud nakon žalbe pravomoćnim učinio tek jedan dio presude. Radi se o dijelu optužnice što je bivšeg načelnika Barilovića, u to vrijeme člana HDZ-a, teretila da je od 14. rujna 1998. do 27. prosinca 2000. godine u više navrata iz općinske blagajne uzimao gotov novac, koji je trebao biti isplaćen predsjednicima barilovićkih mjesnih odbora u svrhu provođenja odluke o komunalnom redu. Prema presudi je na uplatnice sam potpisivao predsjednike mjesnih odbora kao da su oni uzimali novac, dok ga je zapravo zadržavao za sebe, oštetivši tako proračun za 126 tisuća kuna. Oslobođen je, pak, krivnje za probijanje troškova reprezentacije, sačinjavanje ugovora o radu sa samim sobom na ime poslova i aktivnosti po mjesnim odborima i otvaranje mrtvačnice, te kupnju garniture namještaja proračunskim novcem. Dio optužnice otišao je i u zastaru.

Novi list piše da su Spudićevi odvjetnici, međutim, uvjereni kako bi se njihova stranka mogla uskoro naći na slobodi. Županijski sud u Karlovcu je navodno još jesenas za ovaj slučaj dozvolio obnovu postupka, iako je nadležni sudac donio odluku da to ne može odgoditi izvršenje kazne. Istodobno se na odluku o obnovi postupka žalilo tužiteljstvo, pa se sada čeka na konačni pravorijek Vrhovnog suda. Zvonko Spudić je ostavku na mjesto predsjednika županijskog HNS-a podnio još 21. veljače prošle godine nakon što je presuda postala pravomoćna. Ustvrdio je kako je riječ o politički montiranom procesu, te da mu se “napakiralo” samo zato jer je iz HDZ-a prešao u HNS.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest