HE Lešće više od pet mjeseci radi – ali bez uporabne dozvole

HE Lešće više od pet mjeseci radi – ali bez uporabne dozvole

Točno pet mjeseci i tjedan dana prošlo je otkako je premijerka Jadranka Kosor u probni rad pustila HE Lešće, prvu hidroelektranu sagrađenu u neovisnoj Republici Hrvatskoj, a da za objekt nije ishođena uporabna dozvola – informaciju nam je potvrdila Mirela Klanac, glasnogovornica HEP-a. – HE Lešće radi punim kapacitetom, u probnom radu, no, ispunjeni su svi uvjeti za tehnički pregled te je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predan zahtjev za tehnički pregled koji je preduvjet za dobivanje uporabne dozvole. Sada očekujemo odluku Ministarstva o imenovanju Povjerenstva i određivanju datuma početka tehničkog pregleda – kaže glasnogovornica Klanac.

U Zakonu o gradnji piše da je Ministarstvo dužno na zahtjev stranke obaviti tehnički pregled u roku 60 dana od zaprimljenog zahtjeva. U roku 15 dana mogu tražiti nadopunu zahtjeva ako se on pokaže nepotpun, a također Povjerenstvo može zatražiti uklanjanje eventualnih nedostataka na građevini prije izdavanja dozvole. Ako sve prođe u najboljem redu uporabna dozvola izdaje se u roku od 30 dana. S obzirom na svu tu proceduru vrlo lako bi se moglo dogoditi da se i prva godišnjica rada hidroelektrane proslavi bez Uprabne dozvole, odnosno u probnom radu. Svo to vrijeme probnog rada nitko ne zna da li je građevina izvedena prema građevnoj dozvoli, odnosno glavnom projektu na temelju kojega je ona izdana.

Podsjetimo, dok je HE Lešće bilo u fazi probnog rada dogodila se nesreća u kojoj je nakon slijetanja u akumulacijsko jezero smrtno stradalo dvoje ljudi. Policija još uvijek traži odgovorne. Podsjećamo i na dokumentaciju koja upozorava da se prije izdavanje uporabne dozvole uopće nije smjelo puniti akumulacijsko jezero.

– Punjenje akumulacije ne smije se izvršiti prije nego se izdaju uporabne dozvole za sve objekte, odnosno prije nego li se izvrše predviđene radnje na otklanjanju posrednih i neposrednih negativnih utjecaja građenja HE Lešće – piše u uvjerenju o uvjetima uređenja prostora, odnosno lokacijskoj dozvoli koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdalo HEP-u još 1992. godine. Iako je i u točki 9. građevinske dozvole izdane krajem 2008. godine navedeno kako se akumulacija “smije početi koristiti odnosno staviti u pogon nakon što tijelo graditeljstva izda dozvolu za njegovu uporabu”, kanjon Dobre je odavno potopljen, a uporabne dozvole ni na vidiku.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest