Po kategorizaciji Ministarstva zdravstva karlovačka Opća bolnica tek 17. u Hrvatskoj

Po kategorizaciji Ministarstva zdravstva karlovačka Opća bolnica
tek 17. u Hrvatskoj

Po upravo napravljenoj kategorizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi karlovačka Opća bolnica pripada 3. kategoriji hrvatskih bolnica i po 11 kriterija bodovanja svrstala se tek na 17. mjesto od 30 kategoriziranih bolnica s prosječnom ocjenom 3,65, dok je na pretposljednjem mjestu završila Opća bolnica Ogulin s 2,45 bodova, objavio je Jutarnji list. Iza nje je samo kninska bolnica. Kriteriji kod bodovanja i rangiranja uključuju ugovorne djelatnosti, broj radnika po krevetima, razine djelatnosti, opseg pružanja usluga, posteljne kapacitete, gravitaciju stanovništva, broj bolnica u županiji, nacionalne programe, sveučilišnu nastavnu bazu, nastavnu baza stručnog studija, nacionalni referentni centar.

–    Napravili smo kategorizaciju, što znači da smo na temelju podataka izmjerili kvantitetu i podijelili bolnice. Sada krećemo u mjerenje kvalitete. Kategorizacijom bolnica napravili smo red i plan kojim su određene smjernice za razvoj svake bolnice. To konkretno znači da neki politički moćnik više neće moći reći: ‘Ajmo mi obrazovati doktora, nabaviti sofisticiranu opremu’ i onda obavljati 30 operacija godišnje. Kategorizacijom smo jasno odredili kojoj bolnici treba još bolja oprema. Kategorizacija ne znači da je neka bolnica niže kategorije loša, akreditacijom ćemo dobiti kvalitetu i može se pokazati da se neka operacija u bolnici kategorije III izvodi jednako kvalitetno kao i u bolnici kategorije I, rekao je ministar Darko Milinović za Jutarnji list. No, iako sve kategorije nisu u potpunosti samorazumljive, vidljivo je da se ocjenjivanje nije vršilo samo po egzaktnim brojkama. Recimo, karlovačka bolnica ima 429 kreveta, 149 specijalista, 292 medicinske sestre, 56 ordinacija i 31.029 hospitalizacija u 2009. godini, a dubrovačka 323 kreveta, 119 specijalista, 297 sestara, 53 ordinacije i 20.690 hospitalizacija. Karlovačka Opća bolnica je 17., a dubrovačka 11. s ocjenom 4,37.

Po pobrojanim kategorijama karlovačka bolnica bi morala biti koje mjesto više, pa možda čak i u drugoj kategoriji “županijske bolnice regionalnog značaja” za koju je bila potrebna ocjena iznad 4,00. U toj kategoriji našle su se zadarska, varaždinska dubrovačka, slavonskobrodska te bolnica “Sveti Duh” iz Zagreba. U prvoj kategoriji su Klinički bolnici centri četiri najveća Hrvatska grada s tim da je na prvom mjestu KBC Zagreb s 8,5 bodova, te još tri zagrebačke bolnice, “Sestre milosrdnice”, “Dubrava” i “Merkur”. U trećoj kategoriji ispred karlovačke bolnice više bodova imaju još pulska, bjelovarska sisačka i koprivnička bolnica.

Kategorizacija, po informacijama iz ministarstva nije konstantna, ona je na neki način kompetitivna. Što će bolnica kvalitetnije raditi, poboljšavati uslugu, kapacitete, opremu i razinu kvalitete stručnog osoblja, to će joj rejting rasti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest