Bliži se vrhunac proslave 245. rođendana Gimnazije Karlovac

Bliži se vrhunac proslave 245. rođendana Gimnazije Karlovac

Tijekom cijele školske godine, karlovačka Gimnazija nizom aktivnosti i posebno osmišljenim programom obilježava svoj 245. rođendan. Početkom gimnazijskog obrazovanja u Karlovcu, naime, drži se 1766. godina kada su pijaristi pokrenuli dva razreda u garnizonskoj vojarni.

Od početka školske godine održavaju se tribine pod vodstvom Martine Vičić Crnković, čiji su gosti bivši učenici Gimnazije koji se mogu pohvaliti zavidnim rezultatima u poslu kojim se bave. Do sada su svoja iskustva s učenicima podijelili slavni kazališni redatelj Georgij Paro, tvorac karlovačkog parfema, biokemičar i farmaceut dr. Stribor Marković, doktorica psihologije Darja Maslić Seršić te magistra povijesti i poslovnog upravljanja Martina Tokić. Do kraja školske godine u svojoj nekadašnjoj srednjoj školi gostovat će još mnogi poznati Karlovčani.

Iz učeničke “radionice”

Gimnazija je ove godine dobila i svoj prvi “suvenir”. Radi se o sapunima i balzamima, koje od isključivo prirodnih sastojaka rade učenici, uz pomoć profesora biologije i kemije, a sav prihod od prodaje donira se u humanitarne svrhe.

Središnja proslava obljetnice održat će se od 28. ožujka do 1. travnja. U tom tjednu sva će nastava biti posvećena 18.stoljeću u kojem je škola nastala. Tako će se na latinskom jeziku prevoditi stara izvješća, na satovima kemije uspoređivati kemijski pribor iz 18. stoljeća s onim koji se koristi danas, obrađivat će se književnici, znanstvenici i istraživači čije je djelovanje obuhvatilo spomenuto razdoblje.  Osim toga, taj će tjedan gimnazijalci obilježiti i plesom. Naime, plesne poduke na satovima tjelesne i zdravstvene kulture rezultirat će zajedničkim plesom svih učenika koji će otplesati bečki valcer školi za rođendan.

Ne može bez “filmaša”

Popularna i iznimno uspješna filmska družina u obilježavanje 245. rođendana Gimnazije uključila se snimajući film o Ljudevitu Gaju prema sinopsisu Sandre Živanović. Promocija filma bit će  na svečanoj akademiji u Zorin domu, 31.ožujka, što je i svojevrsna kulminacija proslave. Na akademiji će biti predstavljena zastava škole, za čije su stvaranje zaslužni učenici Marin Petrunić i Hrvoje Rudeš, a promovirat će se i himna  čiji tekst potpisuje učenica Endrina Pavlić, a uglazbio ju je Karlo Jurković.

Kako cijela ova priča ne bi završila samo na usmenoj predaji, škola će sve zabilježiti u posebnoj publikaciji koja će sadržavati sve teme obrađivane na pojedinim satovima, a vezane su uz 18. stoljeće, te sve važne događaje kojima će učenici, profesori i njihovi brojni gosti obilježiti 245 godina postojanja i tradicije najstarije karlovačke škole.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest