KAbina: Smotanci uskoro i ekranizirani (?), Tobo i Diverzanti zabavili publiku

KAbina: Smotanci uskoro i ekranizirani (?), Tobo i Diverzanti
zabavili publiku

Unatoč snježnom i hladnom danu, Cohiba je još jednom bila pretijesna da primi sve zainteresirane za KAbinu – neki su i doslovno ostali pred vratima, odustavši od ulaska u gužvu.

U prvom dijelu večeri predstavljen je, može se slobodno reći, projekt “Smotanci”, za kojeg su zaslužne Karlovčanke Ivana Francišković i Gordana Ivković. Ideja je Ivanina. Prije “Smotanaca” bavila se raznim stvarima, smišljala je dijaloge za sapunice, pisala pjesme, volontirala, bila aktivna na području ekologije…a onda je smislila Smotance i njihov svijet. Gordana je ilustrirala zbirke pjesama, udžbenike, dječje časopise…i onda se udružila s Ivanom.

I uspjeh nije izostao. Naklada Nika oduševljeno je prihvatila ideje karlovačkog dvojca i u narednim godinama na tržištu će se kontinuirano pojavljivati romani i slikovnice, a moguća su, čak vrlo moguća, i mnoga druga ugodna iznenađenja.

– Riječ je o dvostrukom ciklusu. Ciklusu romana namijenih učenicima viših razreda osnovnih škola, od kojih je prvi već objavljen pod imenom “Lagane laži”, a negdje krajem ljeta izlazi i drugi dio “Pikovo ljeto”. Uz to, izlaze i slikovnice namijenjene djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola, a prva od njih, “Čudak Šumek” trebala bi se ovih dana pojaviti na tržištu – objasnila je Ivana Francišković.

No, simpatični likovi iz Vrlingrada nisu privukli samo pozornost književnih izdavača. U tijeku je rad na ekranizaciji Smotanaca – riječ je o igranoj seriji, u kojoj će vjerojatno biti korišten i poneki animirani element. Prerano je govoriti kada bismo Smotance mogli vidjeti na malim ekranima, no stvari se za njih, i njihove autorice, naravno, odvijaju vrlo dobro. Dogovoreno je izdavanje sedam romana, koji će Smotance pratiti od trenutnih 12 godina pa do kraja srednje škole. Interes publike je iznenađujuće velik (iznenađujuće – ne zbog kvalitete jer je ona neosporna i nećete pogriješiti nabavite li svojim mališanima prvi roman, već zbog inače vrlo loše situacije s prodajom knjiga u Hrvatskoj).

U glazbenom dijelu nastupio je karlovački bend Tobo i Diverzanti. Diverzante čine Matko, Miha i Iris, a Tobo je – Tobo. Stvorili su dobru i ugodnu atmosferu i još jedan ponedjeljak u Cohibi zadobio je izvrsnu ocjenu.

Sljedećeg ponedjeljka u KAbini gostuje pjesnikinja Diana Robaš i bend Made in Taiwan.

Važno je reći i kako je KAbina osigurala prvog sponzora – to je karlovačka tvrtka Dom-Art.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest