Tomine priče: Hotel “Korana” – što starija, to skuplja

Tomine priče: Hotel “Korana” – što starija, to skuplja

Hotel “Korana”, dvadesetogodišnja sramota Karlovca kojeg su početkom Domovinskog rata uništili i opelješili “Srbi iz varaždinskog kraja” u odorama Hrvatske vojske, trenutno vrijedi više od 32 milijuna kuna. Pet godina bilo je potrebno da njegova vrijednost, od 27,2 milijuna kuna na koliko su ju procijenili sudski vještaci iz Zagreba sada skoči za pet milijuna kuna više. Dakle, što je hotel stariji i devastiraniji, njegova je vrijednost veća. Po toj logici možemo shvatiti želju da se što prije proda, jer će u protivnom njegov potencijal doseći vrtoglave iznose. No šalu na stranu.

Prisjetimo se da je procjena tog ruševnog zdanja učinjena po nalogu Općinskog suda u Karlovcu, a onda i Trgovačkog suda, prije nepunih pet godina. Učinjeno je to u sporu između posrnule tvrtke “Beta inžinjering” u stečaju i “Korane” d.d. koja je tada bila u vlasništvu, danas pokojnog Đele Akikija. Građevinari “Beta inžinjeringa” sudskom su odlukom dobili iznos od oko devet milijuna kuna, zajedno s pripadajućom kamatom. Kako se nisu mogli naplatiti određena je javna prodaja hotelskog zdanja, pa je zbog toga i učinjena procjena. No, u posljednji tren bivši vlasnik dobio je kredit jedne zagrebačke banke, pa je isplatio potraživanja “Beta inžinjeringa”, a ostalo mu je i nešto siće za pokrivanje drugih dugovanja. Vlasnik privatne zagrebačke banke, poznati bankovni stručnjak i stari lisac, za osigurnje kreditnog novca uzeo je pod hipoteku zapadnu stranu hotela, onu prema atletskom borilištu. Gospodin bankar odmah je od karlovačke projektantice hotela naručio potrebnu dokumentaciju kako bi krenuo u obnovu njegovog djela hotelskog zdanja. Kada je papirologija bila gotova, vlasnik dijela hotela odustao je od obnove svjestan da nema smisla obnavljati samo trećinu objekta, a sve ostalo ostaviti da i dalje narušava okoliš prekrasne Korane, njenog slapa i zelenih površina i cvjetnjaka.

Građevinski stručnjaci i hotelijeri tvrde da je Hotel Korana na jedinstvenom mjestu i da je prava šteta što on nije u funkciji gotovo 20 godina. Sjetih se vremena kada je jedna politička delegacija posjetila München. To se dogodilo prije  12 godina. Tadašnji zamjenik gradonačelnika Münchena, veliki prijatelj Karlovca dr. Reif Horsst, organizirao je sastanak Karlovčana s hotelijerima i turističkim djelatnicima glavnog bavarskog grada. Njemački sudionici skupa bili su oduševljeni lokacijom hotela, Koranom i njezinim slapom i odmah ponudili vlastito angažiranje u obnovi odnosno rušenju zdanja i gradnji novog. Nijemci su uvidjeli priliku da u Karlovcu naprave mjesto za odmor svojih sugrađana koji putuju na Jadransko more. Karlovac je trebao postati njihovo mjesto odmora s daleka puta, s napomenom da bi u gradu na četiri rijeke mogli ostati i nekoliko dana, pritom posjećivati lokalitete Slunja, kanjona Korane i Dobre, razgledati Plitvička jezera. Prospekti porušenog hotela su razgrabljeni, a dogovor o skoroj posjeti Karlovcu nikada nisu ostvareni zbog promjene političke opcije i dolaskom novih ljudi na čelno mjesto grada.

Sada se ponovno javljaju zainteresirani investitori koji bi htjeli kupiti hotel, ali vjerojatno ga nakon toga preprodati nekom drugom i tako zaraditi. No reagirao je graradonačelnik Karlovca Damir Jelić, koji je zaprijetio takvima. Ako neće u obnovu morat će razmišljati što dalje s betonskim kolosom, jer do građevinske dozvole im je daleki put – kojeg nikada neće savladati. Zemljište na kojem je izgrađen hotel, kao i drugih 10.000 četvornih metara oko njega gradsko je vlasništvo, čija bi se namjena mogla promijeniti iz građevinskog zemljišta za turističku izgradnju u zaštićenu zelenu površinu, a što s ruglom učiniti dalje neka razmišljaju eventualni trgovci, ponovno na sramotu grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest