Raspisan natječaj za Sklonište za životinje, zasad ništa od gradskog – vlastitog azila za pse

Raspisan natječaj za Sklonište za životinje, zasad ništa od
gradskog – vlastitog azila za pse

Grad Karlovac raspisao je novi natječaj za obavljanje poslova higijeničarske službe i Skloništa za životinje tako da nema govora, a kako su zaštitari životinja i udruge koje se bave brigom da što više pasa zatočenih u Skloništu nađe dom priželjkivali, da Grad u skoroj budućnosti ustroji vlastitu higijeničarsku službu.

– U nastojanju da zaštiti svoje građane i ispuni zakonske obveze Grad Karlovac je poslove higijeničarske službe i poslove skloništa za životinje proglasio komunalnim djelatnostima. Na temelju te odluke provode se natječaji za obje djelatnosti te odabire najpovoljniji ponuđač dok trenutačno Grad Karlovac ne razmatra mogućnost osnivanja vlastite higijeničarske službe niti skloništa za životinje, stoji u dopisu Grada Karlovca.

Kako je već poznato, trenutnog koncesionara, tvrtku CRPK udruga “Prijatelji životinja” prijavila je Državnom odvjetništvu zbog niza navodnih kršenja zakona i pravilnika. Gradu Karlovcu, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave predlažu da ustroje vlastite higijeničarske službe i Skloništa po uzoru na Grad Zagreb, a kako bi mogli posve kontrolirati rad Skloništa, imati transparentno poslovanje i konačno građanima prikazati na koji način i koliko plaćaju ovu komunalnu službu. Zakonom o zaštiti životinja propisano je da Sklonište za životinje može osnovati fizička ili pravna osoba te da su jedinice lokalne samouprave obvezne financirati poslove skupljanja napuštenih i izgubljenih životinja i razvijati svijest javnosti, a osobito mladih, o zaštiti životinja. Kako je rekao predsjednik “Prijatelja životinja” Luka Oman, privatni koncesionari često ne poštuju niti osnovne zakone i pravilnike pa im nije u interesu udomljavanje životinja već profit. Upravo zbog toga, tvrdi Oman, bolje rješenje je da gradovi, kad već plaćaju ovu službu u potpunosti preuzmu njezino vođenje a u suradnji s udrugama provode program udomljavanja životinja.

U karlovačkoj gradskoj upravi tvrde da dosad nisu uočili značajnije nepravilnosti i odstupanja u radu karlovačkog skloništa. Djelatnik Grada, kazala je pročelnica Ljubica Tržok, redovito obilazi sklonište i vrši provjeru ugovornih obveza uvidom u prostore, evidenciju i popratnu dokumentaciju. Ukoliko je bilo uočenih nepravinosti zatraženo je njihovo ispravljanje.

– Voditelj skloništa za životinje je obavijestio Grad o izvršenom nadzoru Veterinarske inspekcije te se očekuje od vlasnika da u zadanim rokovima isprave nepravilnosti, kazala je Tržok.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest