ISPA: Danas probijen tunel ispod Korane, mikrotuneliranje prvi put izvedeno u Hrvatskoj

ISPA: Danas probijen tunel ispod Korane, mikrotuneliranje prvi put
izvedeno u Hrvatskoj

Prvi put u Hrvatskoj po posve novoj tehnologiji danas je u Karlovcu kod drvenog mosta probijen tunel ispod korita rijeke Korane. Komplicirani zahvat napravljen je po prinicipu “mikrotuneliranja” dok je posebno značajno da je odrađen zajedničkim partnerstvom austrijskog STRABAG-a i domaćeg “Aquaterma”. Cijeli zahvat napravljen je kao dio projekta pročistača i kanalizacijskog sustava u takozvanom ISPA projektu.

– Danas smo probili zid ciljnog okna i tako obilježili kraj mikrotuneliranja ispod rijeke Korane. Tunel je dugačak 251 metar promjera 1.400 milimetara. Možemo reći da je sam postupak mikrotuneliranja po prvi puta izveden u Hrvatskoj i izvršen je u zadanom planu od tridesetak dana, rekao je predstavnik STRABAG-a Heinrich Soukup.

Ulazi tunela su na oko 20 metara dubine s obje strane rijeke dok se tunel nalazi na dubini od dva do tri metra ispod korita rijeke.

– Mi smo u Gradu Karlovcu presretni što je suradnja STRABAG-a i naše domicilne tvrtke urodila jednim lijepom plodom. Ovo je i poruka cijeloj Hrvatskoj je ovakav oblik mikrotuneliranja po pitanju hrvatskih tvrtki jedinstven, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Gradonačelnik je napomenuo da projekt izgradnje pročistača dobro napreduje no, kako je i sam rekao, s obzirom na situaciju možda je i bolje da ga ne pitaju za rokove kad bi točno mogao biti gotov cijeli projekt.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest