Wienerberger danas ponovno proizvodi, zasad bez novih zapošljavanja

Wienerberger danas ponovno proizvodi, zasad bez novih zapošljavanja

Karlovački Wienerberger Ilovac, najveći proizvođač opeke u regiji danas je ponovno pokrenuo proizvodnju. Peći su ponovno upaljene nakon stanke od gotovo četiri mjeseca. Recesija koja je posebno zahvatila segment građevinarstva prisilila je ovu tvrtku da ugasi proizvodnju, posebno nakon što je posebno pala potražnja opeke na hrvatskom tržištu ali i u regiji s obzirom da Wienerberger ima udio izvoza 30 posto od ukupne proizvodnje. – U proizvodnju smo pustili veći pogon dok bi drugi, ako sve bude po planu, trebao početi raditi početkom mjeseca travnja, rekao je za KAportal direktor Wienerbergera Ilovac Velimir Gojnić. Kako je rekao, proizvodnja Wienerbergera trenutno ovisi i o cijenama plina koja je više nego u zemljama u okruženju tako da kod skokova cijene plina upitna postaje isplativost proizvodnje.

– Počeli smo radom nakon četiri mjeseca stanke no to ne znači da se oporavilo tržište. Postoji potražnja za našu novu liniju takozvane brušene “profi” opeke dok se polako istiskuju jeftiniji proizvodi, rekao je Gojnić. Wienerberger je i dalje orijentiran na izvoz, prije svega u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Srbiju dok kako sada stvari stoje, ne namjerava otvarati nova radna mjesta.

– U Karlovcu imamo 96 zaposlenih. Proizvodnja je optimizirana na taj broj radnika a hoće li biti novih zapošljavanja ovisi o tržištu. Ako bude potrebe, mi ćemo se prilagoditi, zaključio je Gojnić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest