Preko tisuću prosvjednika marširalo Karlovcem, blokiran odlazak prema Rakovcu

Preko tisuću prosvjednika marširalo Karlovcem, blokiran odlazak
prema Rakovcu

Trg bana Josipa Jelačića mjesto je s kojeg kreće prvi karlovački “Facebook” prosvjed u organizaciji grupe studenata organiziranih preko najpopularnije internetske društvene mreže.

– Ovo će biti miran prosvjed, očekujem da se građani odazovu u što većem broju. Prije svega, nasilje nećemo tolerirati već ćemo pokazati zajedništvo i solidarnost Karlovčana s problemima u zemlji, rekao je jedan od organizatora Silvio Šimić uoči prosvjeda.

NA KAPORTALU MOŽETE PRATITI DOGAĐAJE NA PROSVJEDU IZ MINUTE U MINUTU…

20:22 Nakon kraće rasprave hoće li se pokušati “proboj” prema Rakovcu ili ne, prosvjednici su se odlučili mirno razići. Idući prosvjed bit će organiziran u subotu.

20:11 – Prosvjednici su se vratili tamo odakle je sve počelo. Na trg bana Jelačića.

20:08 Policijska blokada nalazi se i na kraju Radićeve. Prosvjednici i dalje viču “Jeliću na Rakovac”. Skrenulo se prema ruševnom “Centralu”. 

20:05 Kolona je zasad odustala od namjere da krene prema Rakovcu ovim putem. Vratila se u Radićevu ulicu i sada se kreće prema kafiću “Gradska straža”. Uzvikivalo se “Idemo na stadion”, ali i duhovito “Idemo na bazene”. Bivši ministar Branko Vukelić gotovo je večeras “popularniji” od Jadranke Kosor po količini vikanja koju mu posvećuju prosvjednici.

19:58 – Među prosvjednicima se priča kako je Domobranska blokirana zato jer su prosvjednici namjerili krenuti prema kući gradonačelnika Damira Jelića koja se od blokade nalazi kakvih sedamstotinjak metara dalje na Rakovcu.

19:56 Policija je blokirala križanje Domobranske i ulice kralja Tomislava, te iz ne baš jasnih razloga ne dopušta daljnju šetnju prema Rakovcu. Prosvjednici su stali ispred njih i viču “Nema prepreke”…. “Hrvatska policija, mito i korupcija”, uobičajena je prosvjednička parola kojom su i u Karlovcu počašćeni predstavnici organa reda, koji su Domobransku blokirali kao da se radi o Markovom trgu.

19:54 Prosvjednici su ušli u Domobransku ulicu i pozivaju one koji su još u svojim kućama da im se priključe…

19:52 – Nakon HDZ-a su prosvjednici prošli pored zgrade Županije u Vranyczanyevoj ulici, sjetivši se, naravno, i HDZ-ovog župana Ivana Vučića kojem se također viče “lopove”. Kolona se opet vratila na Korzo i skrenula desno prema Kružnom toku. Još nije jasno koja je iduća destinacija…

19:45 Sjedište HDZ-a na Mažuranićevoj obali novo je odredište glasne kolone, koja uzvikuje “Vratite nam novce”. Viče se “Izlazite pičkice” i “Jebo vas Ivo Sanader”, no čini se da unutra nema nikoga. Prema ulazu u HDZ poletjelo je i jedno jaje. Table s imenom stranke nema još od prošlog tjedna otkako su prostorije HDZ-a “napadnute” crvenom bojom.

19:38 – Kratko se zastalo ispred zgrade Ureda za obranu…

19:35 “Mi smo Karlovac” – viču prosvjednici dok prolaze Korzom, dok istodobno ne prestaje ni ono “HDZ lopovi”.

19:31 Karlovčani se neprestano priključuju prosvjedu. Po slobodnoj procjeni, u koloni koja je trenutačno pored “Papas bara” krenula prema Korzu sada je već više od tisuću ljudi. Karlovac je već sad definitivno jedan od gradova u kojim je, uz Varaždin, odaziv “Facebook” prosvjedima najveći iza metropole.

19:30 Policajcima koji ih prate prosvjednici viču “Imamo čuvare”. Cijeli događaj protiče mirno i bez ikakvih incidenata. Skandiralo se i treneru NK Karlovca Igoru Pamiću, kojeg se preko megafona pozdravilo kao “Karlovčanina koji nije iz Karlovca”. Istodobno je odjekivalo ono već dobro poznato “Turkoviću odlazi”.

19:28 – Sjetili su se u prolasku pored magistrata i gradonačelnika Karlovca. Trenutno se viče “Jeliću lopove”…

19:26 Prosvjednici su u koloni krenuli prema zgradi gradske uprave u Banjavčićevoj ulici. I dalje se skandira uglavnom “Jaco odlazi” i “Vukeliću, lopove”

19:21 – Nakon studenata za megafon dolaze i predstavnici branitelja. “Bio sam dragovoljac i nisam se bojao smrti, ali za ovakvu se Hrvatsku nisam borio” – bila je poruka jednog od govornika. Osim političara, na meti prosvjednika su i sindikati, koje s nazvalo “samo satelitima vladajućih”.

19:16 – “Tko je karlovački šerif?” – upitao je netko preko megafona, na što je masa počela skandirati prvo “Vukeliću lopove”, a potom i “Vukeliću odlazi”.

19:10 “Hoćemo promjene” – odjekuje trgom bana Jelačića, dok se za megafonom izmjenjuju vođe prosvjeda.

19:00 Prosvjednika je već sada zasigurno blizu petstotinjak, s tim da treba napomenuti da dio ljudi sa strane stidljivo prati događanja i još se nije priključio. “Jaco odlazi” i “Svi na ulice”, izvikuju u ovom času prosvjednici.

18:45 – Oko fontane na trgu zasad se skupilo nešto više od pedesetak prosvjednika. “Ratno profiterstvo – zločin bez zastare”, “HDZ + SDP = propast Hrvatske”, “Lopovi, hoćemo izbore sada”, “Jaco odlazi”, “Go Away, the day after yesterday”, natpisi su koji se mogu vidjeti na transparentima, kojima su oboružani prosvjednici. Sve budno prati policija čijih je pripadnika zasad gotovo jednako koliko i prosvjednika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest