Trka za osvajanje GČ i MO – liste predale koalicije SDP-a i HNS-a te HDZ-a i HSS-a

Trka za osvajanje GČ i MO – liste predale koalicije SDP-a i HNS-a
te HDZ-a i HSS-a

Izbori za Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora koji će se održati prve nedjelje u mjesecu travnju bit će po svojoj prilici puno zanimljiviji od dosadašnjih sudeći barem po mobilizaciji stranaka, posebno oporbenih da nastupe u što većem broju izbornih mjesta.

Sinoć su svoje liste u Gradsko izborno povjerenstvo predale dvije koalicije, prvo SDP – HNS,  zatim i ona HDZ-a i HSS-a.

Za razliku od mjesnih izbora prije četiri godine, koalicija SDP – HNS izbore u najnižem rangu lokalne samouprave shvatila je puno ozbiljnije te će zajednički na listama biti na ukupno 24 mjesta dok će u dvije gradske četvrti, Drežnik – Hrnetić i Švarči ići samostalno.

Po riječima šefa karlovačkog SDP-a Josipa Benčića napravljen je veliki napredak jer su prije sudjelovali s listama na deset mjesta a sada na 24. Ovaj “izlaz” iz karlovačkog gradskog prstena pohvalio je i prvi čovjek karlovačkog HNS-a Branko Mohorić.

– Ušli smo u koaliciju s puno dobre volje. Naši ogranci imali su slobodu odlučivanja i postignut je dogovor s SDP-om od čak 90 posto lista, kaže Mohorić i dodaje kako je ovo veliki iskorak za HNS ali i za SDP te zajedno očekuju puno veći broj vijećničkih mjesta.

– Prošle izbore za Vijeća mjesnih odbora obilježio je vrlo mali izlazak birača od 12 do 17 posto. S novom situacijom u RH očekujemo puno veći odaziv kod kojeg će birači pokazati što misle o politici stranaka na vlasti, nadovezao se Benčić. Uz poziv građanima da izađu na izbore partneri su se složili da je ovo mali test koji će pokazati kako građani “dišu” uoči parlamentarnih izbora.

Koalicija je Gradskom izbornom  povjerenstvu prije nekoliko dana uputila prigovor  zbog toga što je u Odluci o provođenju izbora stajalo da se “stranački članovi i zamjenici članova biračkog odbora u pravilu imenuju iz redova kandidata koji imaju prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imenuje birački odbor”. To je protivno izbornom zakonu pa je, saznajemo, Izborno povjerenstvo prigovor jučer uvažilo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest