Deponij na Babinoj gori – konzervatori zaštitili lokaciju, tko je kriv za veliki propust?

Deponij na Babinoj gori – konzervatori zaštitili lokaciju, tko je
kriv za veliki propust?

Projekt Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, a koja se odnosi na lokaciju predviđenu Studijom utjecaja na okoliš definitivno pada u vodu barem do 2016. godine.

Ako neće ogorčeni mještani, ekološke udruge ili netko treći onda će država, točnije Konzervatorski odjel Karlovac Ministarstva kulture koji je još 29. prosinca prošle godine donio Rješenje da se spomenuta lokacija stavlja pod preventivnu zaštitu te ga dostavila i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije. Ovaj, za javnost novi podatak danas su na tiskovnoj konferenciji iznijeli predstavnici Udruge za zaštitu okoliša uz pitanje – tko će odgovarati za ogroman propust ali i blamažu, s obzirom da unatoč tome što je Rješenje na snazi već više mjeseci Županija Studiju daje na javni uvid građanima, dok o tome čak ne obaviještava Povjerenstvo koje je sama osnovala.

Radi se, naime, o arheološkom lokalitetu Knežulja na kojem se nalazi kompleks obrambenih kula iz vremena Turaka, a možda i o ranijem srednjevijekovnom utvrđenju. Lokalitet je na katastarskoj čestici 1652 KO Vukmanić, na istoj na kojoj je predviđen budući deponij.

– Kako se to dogodilo, tko je za ovaj propust kriv? Je li to pročelnik Marinko Maradin, izrađivač Studije IPZ ili sam župan Ivan Vučić, to su odgovori koje tražimo i da netko konačno počne odgovarati za svoje propuste jer novac je potrošen, kazala je predsjednica UZO-a Biserka Schmuck. Po riječima Nikole Vuljanića, jedno rješenje donijela je Republika Hrvatska dok ga druga država – Karlovačka županija – ignorira.

– Pitanje je koliko takvih prijevara, muljanja ima ako se jedna ovakva stvar, savršeno jasna stvar, od javnosti. Na našu prošlu presicu došao je župan i rekao “svatko mora odgovarati za svoje gluposti”. Da, gospodine župane, u potpunosti se slažem, kaže Vuljanić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest