Međunarodni dan Down sindroma: Važna rana intervencija i sustavni rad

Međunarodni dan Down sindroma: Važna rana intervencija i sustavni
rad

Rana intervencija, kontinuirani sustavni rad, edukacija i uvođenje sve većeg broja asistenata za djecu  s Down sindromom predškolske i školske dobi teme su na koje ove godine posebno žele skrenuti pozornost članovi karlovačke Udruge za Down sindrom.  U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” obilježen je 21. ožujka koji se ujedno u cijelom svijetu obilježava kao dan osoba s ovim sindromom.

Tim su povodom održana stručna predavanja o važnosti učenja globalnog čitanja, vještina hranjenja, uvođenja asistenata u odgojno-obrazovni sustav te upotrebu specijaliziranog računalnog softvera za djecu s Down sindromom. Predsjednica Udruge Sanda Kočevar podsjetila je zašto je upravo ovaj datum uzet kao dan obilježavanja Down sindroma:

– Osim kao prvi dan proljeća, 21. 3. simbolički predstavlja i tri kromosoma na 21. paru kromosoma koji su odgovorni za Down sindrom. Ove godine želimo istaknuti izuzetnu važnost rane intervencije koja bi trebala početi već kod rađanja.  Dijete nikada nije premlado niti je osoba s Down sindromom ikada prestara za rehabilitaciju. Na žalost danas ta rehabilitacija traje tek do njihove 21. godine – kazala je predsjednica udruge i dodala kako je sustavni rad s djecom s Down sindromom osobito kod učenja čitanja te učenje rada na računalu za ovu djecu koja su “vizualni” tipovi djece od velike važnosti.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest