Kroz vodovodni sustav izgubi se pola vode: Godišnje više od 3,8 milijuna kubika

Kroz vodovodni sustav izgubi se pola vode: Godišnje više od 3,8
milijuna kubika

Pronalazak neuralgičnih točaka na kojima dolazi do istjecanja, popravak puknuća, balansiranje mreže optimalnim pritiscima, restrukturiranje isprepletenog sustava i ugradnja novih cijevi – dio je mjera naloženih karlovačkom “Vodovodu i kanalizaciji” u jutros predstavljenoj Studiji vodoopskrbe Karlovca, koju je za ovu tvrtku u sklopu ISPA projekta radila francuska konzultantstka tvrtka SCE.

Studija je ponovo konstatirala loše stanje karlovačkog vodovodnog sustava u kojem gubici vode iznose čak 51 posto, čime godišnje “u zemlju propadne” čak 3,8 milijuna kubika vode. Također je utvrđeno da je čak 56 posto cjevovoda napravljeno od neprikladnih materijala poput azbesta, lijevanog željeza i PVC-a.

Uz Studiju vodoopskrbe, jučer je predstavljena i Studija odvodnje prema kojoj je u Karlovcu nužno što prije snimiti sustav iznutra kako bi se definirale prioritetne mjere obnove. Važno je i proširiti sustav na veći broj korisnika, s obzirom da je javnom kanalizaciju trenutno pokriveno samo 61 posto Karlovca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest