Korak do proglašenja Mrežnice regionalnim parkom: Tijekom travnja javni uvid u studiju zaštite

Korak do proglašenja Mrežnice regionalnim parkom: Tijekom travnja
javni uvid u studiju zaštite

Studija zaštite Mrežnice na javni uvid ide u travnju – najavio je na sjednici Županijske skupštine, nakon upita HNS-ove Mirjane Bašić, pročelnik županijskog Odjela za zaštitu prirode Marinko Maradin. Bit će to, po njegovim riječima, posljednji korak prema konačnom donošenju odluke o davanju štićenog statusa ovoj riječnoj ljepotici, o čemu se u javnosti govori posljednjih nekoliko desetljeća.

– Krajem godine smo od Državnog zavoda za zaštitu prirode dobili dopunjenu stručnu podlogu. Nakon što prođe javna rasprava, slijedi postupak zaštite – dodao je Maradin, ne navodeći danas koju će kategoriju zaštite dobiti Mrežnica, niti u kojem obuhvatu.

Neslužbeno doznajemo kako je već odlučeno da će Mrežnica biti proglašena regionalnim parkom. To znači da će njome upravljati Karlovačka županija, ali će je ona morati i financirati iz svojeg proračuna. U Hrvatskoj zasad postoji tek jedan regionalni park. Radi se o regionalnom parku Mura – Drava, koji se proteže kroz pet županija, a proglašen je u veljači ove godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest