Tomine priče: Vuković i Žabčić kolateralne žrtve politike

Tomine priče: Vuković i Žabčić kolateralne žrtve politike

Nakon pritvaranja Marka Vukovića i Ivana Žabčića, suvlasnika tvornice pištolja HS Produkt u Karlovcu, veliki proizvođači oružja u Italiji i Austriji konačno su odahnuli. Njihova glavna konkurencija iz Hrvatske, čiji se pištolj kvalitetom i izjavom kupaca o najboljem pištolju na svijetu, proslavio na američkom, europskom i afričkom tržištu, sišla je sa scene a oni mogu sada, nakon višegodišnje špijunaže i gospodarskih podmetanja, mirno krenuti u proizvodnju i prodaju svojih pištolja.

U nastojanjima da zaustave vrtoglavi napredak proizvodnje pištolja i jurišne puške, pomogla im je i državna politika Hrvatske. Ona je još prije tri tjedna donijela odluku da se vlasnici tvornice HS Produkt uklone iz igre. Znali su to Vuković i Žabčić i nevoljko i šutke pristali da budu kolateralne žrtve sukoba HDZ-a i SDP-a, koji su, u cilju međusobne borbe za političku prevlast, žrtvovali uspješni gospodarski dvojac ali i njihovih 1.200 zaposlenih radnika. Kakva će sada biti sudbina zaposlenika, što je sa tvornicom u koju je u posljednjih godinu dana uloženo oko 200 milijuna kuna, kao da nije nikoga briga. Vuković i Žabčić postali su, htjeli to neki priznati ili ne, i žrtve politike, a njihov i privremeni odlazak voda su na mlin svjetskih proizvođača oružja.

Danas iza zatvorskih rešetaka obojica vlasnika HS Produkta imaju vremena da razmisle o američkim ponudama iz 2000. godine za preseljenje tvornica pištolja “preko bare”. Imali su tada ponudu “Amera” da uz otkup licence i njihovo obiteljsko preseljenje, po svakom proizvedenom pištolju imaju 10 dolara u narednih 50 godina. Odlučno su odbili takvu ideju i ponudu, a onda se pojavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji im je za preseljenje ponudio bivšu vojarnu “Maršalku” uz cijenu od jedne kune.

– Želimo dati posao i kruh našim ljudima, preselili smo tvornicu iz Ozlja u Karlovac i sada sa 1.200 zaposlenika postali smo najveća tvrtka u Karlovačkoj županiji, a o našoj budućnosti ovisi oko pet tisuća ljudi. Zbog takve razvojne politike tvrtke mi smo ponosni, javno su obznanili ljudi koji su kroz nekoliko dana trebali primiti nagradu Karlovačke županije za poseban doprinos u gospodarstvu.

Susretali su se oni s političkim odlukama još prije 12 i više godina, kada je njihov pištolj dobio američka priznanja za kvalitetu i kada su počele narudžbe za desetine tisuća komada pištolja za američko tržište i tamošnju policiju. U posao se tada upleo “Alan” i general Zagorec koji mu je bio na čelu. On je posredstvo u isporuci pištolja uvjetovao ulaskom svog čovjeka u vlasništvo HS Produkta. Prihvatili su Zagorčevu ideju, znajući da je to jedini način da se održe na tržištu. Ona ih je uskoro koštala blamaže u švercu 2.000 pištolja u BiH, što je, bez njihova znanja organizirao treći suvlasnik.  Izbacivanje trećeg iz suvlasništva “debelo” su platili – čak 500 tisuća njemačkih maraka. HS Produkt je imao kod isporuke pištolja pokušaje ogromne manipulacija prvog čovjeka “Alana”  ali su sve to stoički podnijeli i održali se na tržištu pištolja i u novije vrijeme izuzetne jurišne puške.

HS Produkt i njegovi vlasnici odbili su Amerikance, nisu prihvatili Bandića, a istovremeno su u otkup nekadašnjeg karlovačkog “Marinkovića”, te u izgradnju i obnovu tvornice i nabavu najmodernijh strojeva putem državnih kredita uložili oko milijardu kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest