Na IT kampu u Bugarskoj u hrvatskoj delegaciji čak tri udruge iz naše županije

Na IT kampu u Bugarskoj u hrvatskoj delegaciji čak tri udruge iz
naše županije

“Gradovi pripadaju ljudima u njima” svojevrsni je moto prvog bilateralnog IT kampa na temu razvoja sustava uzbunjivanja u urabnim sredinama i sustava održivg razvoja.

Četverodnevni IT kamp održava se u Bankyii nedaleko glavnog grada Sofie u Bugarskoj, a na njemu sudjeluje 11-ero članova delegacija iz Hrvatske. Projekt financira Europska Komisija – Program Europa za građane, a zajednički ga provodi bugarska udruga “Bluelink” i zagrebački “ZaMirNet”. Iz Karlovačke županije na kampu sudjeluju predstavnici čak tri udruge: Maja Vinski, LAG “Valis Colapis”, Darko Puškarić, Udruga “Zorkovac” iz ozaljskog Zorkovca i Antonija Vučić, Udruga osoba s invaliditetom dječje i cerebralne parlalize, distrofičara i osoba s tjelesnim invaliditetom grada Karlovca i Karlovačke županije.

Prvoga dana radne grupe razvijale su ideju, sadržaje, načine uzbunjivanja i proslijeđivanja informacija nadležnim službama  te izgled internetskog sustava kojim će građani u Hrvatskoj i Bugarskoj imati mogućnost detektirati i upozoriti na probleme ilegalnog odlaganja otpada, ilegalne gradnje, nepoštivanja zakona vezanih uz prilagodbe građevina osobama s invaliditetom i drugih važnih tema u gradovima.

Ideja IT kampa je razviti platformu koja će građanima dati mogućnost da aktivnije sudjeluju u aktiviranju lokalnih vlasti u rješavanju gorućih problema, povećat će se komunikacija i koordinacija između nadležnih službi, a time i brže  rješavanje problema koje će građani detektirati u svojim sredinama, kazala je Vera Staevska, izvršna direktorica udruge  “Bluelink”.

Drugi dan kampa rezerviran je za pretraživanje zakonodavstva i primjera dobre prakse u obje države te programiranje sustava “tehničkog” dijela delegacija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest