Blagdanski stol kakav priželjkuju, za mnoge tek želja, brojni artikli samo san

Blagdanski stol kakav priželjkuju, za mnoge tek želja, brojni
artikli samo san

Iako su sindikalci izračunali da će tzv. “Uskrsna košarica” po cijeni biti otprilike podjednaka kao i prošle godine, mnogi Karlovčani teško da će Uskrs – najveći kršćanski praznik proslaviti s blagdanskim stolom kakav priželjkuju.

Cijene rolane šunke od oko 30 kuna za kilogram, mladog luka 13 kuna, jaja po 15 kuna za pakovanje i ne izgledaju toliko visoke, dok tek će si rijetki moći priuštiti bakalar, neki kvalitetniji sir, vino ili uopće neki od artikala koji bi mogli uveseliti blagdane a da nisu iz kataloga s akcijskim cijenama nekog od velikih trgovačkih centara.

Stanovnike Karlovačke županije, među kojima živi i 12 tisuća nezaposlenih po službenoj statistici Zavoda za zapošljavanje i sigurno još toliko koji nisu prijavljeni ne brine toliko blagdanski stol, njima je svaki dan golo preživljavanje. S obzirom da su po izračunu sindikata karlovačkoj obitelji mjesečna primanja dostatna za tek 18 dana života, te da su u međuvremenu  poskupjeli brašno, šećer, voda, pa onda i kruh kod kojeg su karlovački pekari vješto manipulirajući normativima uspjeli izmanipulirati kupce, mnogima su i osnovne životne namirnice sve teže dostupnije.

– Iz dana u dana cijene sve više skaču a plaće radnika su na istoj razini kao i prošle godine. Uvjeren sam da će građani naći sredstva da i ovaj Uskrs proslave uz bogat blagdanski stol no to je sve privid jer je život i dalje sve teži i teži, rekao nam je predsjednik županijske podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Nikola Badovinac. Na primjer, dodaje, prije godinu dana šećer je bio šest kuna a sad je osam. Ulje je s 10 kuna “skočilo” na 13, 14 kuna i tako je s  brojnim ostalim neophodnim životnim namirnicama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest