Izabrane najatraktivnije lokacije Karlovačke županije po izboru stanovnika Hrvatske

Izabrane najatraktivnije lokacije Karlovačke županije po izboru
stanovnika Hrvatske
Rastoke među najljepšima

Turistički portal vikendplaner.info u proteklih je nekoliko mjeseci proveo vrlo zanimljivu anketu, kojom se pokušalo saznati koje su lokacije u Hrvatskoj najatraktivnije po izboru samih stanovnika Hrvatske.

Naravno, to je ujedno i pokazatelj nečije veće ili manje marketinške kvalitete, što je posebno očito u kategorijama poput događaja i običaja. Glasovalo je više od 3.000 ljudi, a u “glavnoj” kategoriji prirodnih ljepota prvo mjesto osvojio je Kanjon park vrela Mrežnice. Ovaj prekrasni lokalitet sve je popularniji diljem Hrvatske, ali i među strancima. Iza kanjona Mrežnice smjestili su se redom Klek, Sabljaci, Baraćeve špilje, Bijele Stijene…

U jednako zvučnoj kategoriji povijesnih lokaliteta prvo mjesto osvojilo je vodeničarsko naselje Rastoke (koje bi zasigurno dobro prošle i u kategoriji prirodnih ljepota!), ispred grada Karlovca kao cjeline i branič kule Starog grada Dubovca. Da su dvorci popularna destinacija Karlovačke županije pokazuje podatak da slijede i frankopanski kaštel, Stari grad Ozalj…

Najveće iznenađenje je bio izbor događaja i običaja koji u Karlovačku županiju privlače goste. Iako su Dani piva svakako najrazvikaniji, a i najposjećeniji, u anketi za njih nije glasovao gotovo nitko. Poprilično iznenađujuće, veliku borbu za prvo mjesto vodili su “Vazam ogulinskog puka”, manifestacija posvećena korizmenim i uskršnjim običajima ogulinskog kraja koji su upravo u tijeku i karlovačke “Proljetne promenade”, mala i simpatična, a gostima očito vrlo privlačna svibanjska manifestacija s nizom kulturnih i urbanih događanja u karlovačkim parkovima.

Što se tiče kulturno-muzejske ponude “borbu” za prvo mjesto vodila su dva karlovačka muzeja. Svježe ratne priče ipak su prevagnule pa je Muzej Domovinskog rata na Turnju ipak osvojio prvo mjesto ispred Gradskog muzeja Karlovac, poznatog po najboljoj arheološkoj zbirci u Hrvatskoj (u kategoriji gradskih muzeja). Treći je Zavičajni muzej u Ogulinu.

Zanimljivo je vidjeti i koje poznate ličnosti Hrvati najprije vežu za karlovački kraj. Prilično premoćno prvo mjesto osvojili su slavni istraživači i svjetski putnici, braća Seljan. Od naših suvremenika najviše glasova dobila je Karlovčanka i operna primadona Ivanka Boljkovac.

U ostalim kategorijama pobjednici su: Hotel Korana Srakovčić (najbolji smještaj), Restoran “Zeleni kut” (najbolji restoran), Karlovačko pivo (proizvod), Papa’s bar (najbolji klub/bar), Shopping centar Karlovčanka (najbolje mjesto za shopping) i rafting i kanuing na Mrežnici (sport i rekreacija).

Zanimljiva je i popratna anketa koja može biti dobar putokaz u marketinškom smjeru. Čak 76% ispitanika kazalo je da se o mogućnostima za aktivan vikend informiraju isključivo na internetu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest