Raznovrsna i zanimljiva glazbena večer trećeg dana festivala Hermetika

Raznovrsna i zanimljiva glazbena večer trećeg dana festivala
Hermetika

Ocjena trećeg dana Hermetike sasvim je solidna, ponajviše radi ispunjenosti brojnim glazbenim žanrovima. Začudo, iako je vrijeme bilo ljepše, a program prilično zanimljiv, posjetitelja je bilo nešto manje nego dan prije, osim u samoj “špici” večeri, kada je vladala doista odlična atmosfera uz dobru posjećenost.

Simpatični srednjoškolski bend pod imenom Slowtime hrabro je otvorio svirku pred nekolicinom prijatelja, roditelja(u publici se mogla vidjeti i pokoja baka i djed), i uglavnom mlađe publike koja se već nakon izvedbe pop-rock hita ”American woman” Lennya Kravitza , rasplesala. Dečki sviraju rock covere, ali izvode i autorske uratke. Ovi mladi glazbenici još mnogo toga moraju i mogu naučiti, ali sve u svemu, neloše.

Slijedeći su na redu bili Trigger, koji su odmah na početku najavili ovu izvedbu kao svoj zadnji nastup, nakon dvije godine zajedničkog rada.  Žešći zvuk prožimlje njihov  repertoar koji seže od Artic monkeysa, preko Placeba do Metallice. Posebnu su pažnju privukli izvedbom ”Lutkara”,  pjesme  karlovačkog demo benda Black Jack.

Slobodan ulaz je bend koji sam u sklopu projekta objavljenog na cd-u Šarenika prvi puta čula prije četiri godine i ne mogu reći da su me tada previše dojmili. Današnji nastup me ugodno iznenadio jer je ovaj, sada trio, izrazito napredovao od svojih početnih radova. Dečki nakon dva demo uratka pripremaju i album, s nepoznatim terminom izlaska.

Opsajdu je ovo bila prva svirka i odradili su je vrlo solidno. Autorske stvari,  inspirirane su Red Hot Chili Peppersima i Azrom i mješavina su različitih žanrova, od popa, rocka pa sve do funka, a sve pohvale dečkima idu i za energičan nastup i dobar kontakt s publikom.

Black Cat Bluesu, osnovanom prije mjesec dana, nastup na Hermetici je, kako sami kažu, četvrta-peta proba. Nastupom se nisu nešto posebno istaknuli, ali ljubitelji starijeg rocka i bluesa došli su na svoje, a publiku su počastili i izvedbom Me& Bobby McGee Janis Joplin.

Nastup The Projecta definitivno je najičekivaniji nastup večeri ,budući da je riječ o eksperimentalnom projektu nesvakidašnjem za karlovačke prilike, i opravdano ga se čekalo. Suradnja  četvorice vrhunskih mladih glazbenika koji su svoj zanat već stekli u raznim karlovačkim bendovima, rezultirala je fusion jazz kvartetom koji je oduševio publiku.

Ugodno iznenađenje bili su i gothic metal band Downcast Art, i bez obzira na mračni repertoar koji furaju, vrlo su simpatično komunicirali sa publikom, dok je aposlutna zvijezda nastupa bila nova pjevačica, Jelena Mužar, 22-godišnjakinja sjajnog glasa. Sviraju uglavnom autorske stvari i aktivno rade na novom albumu. Bez obzira na različitost ukusa i moju osobnu nesklonost ovakvoj muzici, bilo ih je jako zanimljivo čuti i svakako predstavljaju osvježenje na karlovačkoj glazbenoj sceni.

Udriground je prvi bend u večeri koji me rasplesao, i to u prvom redu. Fantastični su spoj odličnih vokalista, snažnih tekstova prožetih socijalnom tematikom i vrlo melodičnih pjesama koje su zanimljiv spoj funka, hip-hopa i rocka. Bravo za dečke iz Duge Rese koji su uspjeli tijekom nastupa privući i rasplesati puno brojniju publiku nego što je bila prije njihovog nastupa.

Nakon Udrigrounda, na red su došli i Dado & Kajdanke, bend koji aktivno svira oko dvije godine, i to uglavnom covere starih rock i blues izvođača, i koji sa svakim novim nastupom vidno napreduje i postaje kvalitetniji.

Večer je završila melankoličnim reggae nastupom benda We meet again for the first time, koji je svima izmamila osmijeh na lice, bez obzira što je već bilo kasno i publika je sigurno bila umorna. Bend se okuplja s vremena na vrijeme, a bogatstvo zvuka uz standardne bendovske instrumente, pružaju i  saksofon i udaraljke kao i dva odlična ženska vokala koji se ističnu u moru muških članova.

Sve u svemu, večer je bila ispunjena mnoštvom glazbenih žanrova i brojnim autorskim djelima koja su bila dobro prihvaćena. Zbog toga je još veća šteta da brojnost publike nije bila veća.

Večeras je na rasporedu posljednji dan festivala. Svirka počinje oko 20 sati a nastupaju Absortick (KA), Džontra Volta (OG), Percassa (KA), Maelstrom (KA), Zrile and the Big Bad Voodoo Bunch (DR), The Rock Keepers (KA), Echo (KA) i Čupakabra (Ozalj).

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest