Nećemo dopustiti devastaciju Nazorove, želimo neovisno mišljenje

Nećemo dopustiti devastaciju Nazorove, želimo neovisno mišljenje

Trenutna obustava radova na rušenju platana u Nazorovoj ulici i izrada stručne neovisne revizije cijelog projekta zahtjevi su građanske inicijative koja se proteklih par dana okupila kako bi pokušala zaustaviti, po mnogima, suludu ideju da se u sklopu rekonstrukcije kanalizacije u Nazorovoj sruši deset zdravih platana starih gotovo jedno stoljeće. Da inicijativa koja je još jučer okupljala tridesetak prosvjednika raste, pokazao je večerašnji skup u Knjižnici za mlade na kojem se okupilo više od sedamdeset istomišljenika koji se deklariraju kao građani kojima je stalo do grada Karlovca i baštine koju smo naslijedili od prijašnjih generacija. Također, krenulo je potpisivanje peticije koju će svi zainteresirani građani moći potpisati već sutra u Nazorovoj.

– Sada kad gledam ovu situaciju žao mi je što nismo na vrijeme zaštitili platane u Nazorovoj kao što je to učinjeno s Marmontovom alejom, Vrbanićevim perivojom te još više lokacija na području Karlovačke županije. Ove su platane zdravije od onih u Marmontovoj i njihovo rezanje bilo bi, kako su mi rekli i kolege iz zagrebačkog Botaničkog vrta, “čisti barbarizam”, rekao je prof. Vladimir Peršin, karlovački biolog koji je zaslužan i što je grad od devastacija naručenih političkim odlukama uspio sačuvati značajan dio prirodne baštine. Okupljeni građani, kako je rečeno na skupu, svjesni su da  nemaju puno vremena za djelovati jer je očito da Grad namjerava sprovesti odluku da platane budu žrtva pri gradnji nove kanalizacije.

– Gradonačelniku Damiru Jeliću je prvo rečeno da nema druge mogućnosti nego da se platane sruše dok smo danas čuli da postoje dva načina da se to izbjegne, ali da se radi o novcima. Očito se projekt radio sa zadatkom da se napravi kanalizacija, a ne da se pritom sačuvaju platane, kazao je gradski vijećnik SDP-a Krunoslav Karin koji se također angažirao u očuvanju platana. No najzanimljivije u ovoj večeri svakako je bilo mišljenje struke. Naime, dva inženjera šumarstva ustvrdili su kako je čudno da se kod ovog projekta nije konzultirao Šumarski institut kao što je to, na primjer, Grad napravio kod projekta izgradnje igrališta na Vunskom polju. Usporedba platana s gledičijama kao vožnju Mazde 6 s prelaskom na Tico svidjela se okupljenima dok je kompletan zaključak da – rezanje neće samo tako proći.

Građanska inicijativa poziva građane koji će naći vremena da se već od jutra u 6 sati okupljaju u Nazorovoj kako bi dobili još jedan dan bez “Turkovićevih pila”. U tom periodu pokušat će se pronaći stručnjaci sposobni da izrade neovisno mišljenje te da u ovom projektu, kad ga već po njihovom mišljenju nije znala transparentno provesti gradska vlast, građani sami pomognu da se to učini.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest