I u Karlovcu obilježen Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

I u Karlovcu obilježen Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, koji se slavi 5. svibnja, Udruga osoba s invaliditetom dječje i cerebralne paralize, distrofičara i osoba s tjelesnim invaliditetom grada Karlovca i Karlovačke županije, obilježila je javnom kampanjom na gradskoj tržnici, u Karlovcu, točnije postavljanjem štanda gdje su volonteri i članovi Udruge zainteresiranim građanima davali relevantne informacije o ovim vrstama invaliditeta, a izloženi su bili i radovi koje članovi izrađuju na kreativnim radionicama.

Predsjednica Udruge, Gordana Jurčević, kaže kako broj članova Udruge, koja ove godine slavi 30 godina rada, svakodnevno raste i kako trenutno ima 450 članova. No, s brojem članova, raste i interes građana za život osoba s invaliditetom i kako im olakšati svakodnevicu, dok je suradnja s gradskim vlastima na zadovoljavajućem nivou, te se kao jedan od uspješnih projekata ističe i potpisivanje partnerske izjave, kojom se Grad Karlovac i Karlovačka županija obvezuju na sufinanciranje plaće za vozače pratitelje, što je Udruzi od iznimne važnosti.

Zdravoj osobi invalidska kolica predstavljaju samo kolica, dok su nama ona nešto puno više od toga. Jedan od aspekata koji bi mogao unaprijediti socijalizaciju osoba s invaliditetom, jest omogućiti i fizički pristup ustanovama i institucijama, a to se može samo prilagodbom pločnika i ulaza u zgrade. O tome se mora voditi računa pri novogradnji, što je i propisano zakonom, ali se sve više radi na tome da se ulazi prilagode i na postojećim lokacijama, rekla je Gordana Jurčević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest