Za spas platana i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Za spas platana i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

U borbu za spas platana u Nazorovoj ulici uključilo se i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske. Kako je navela predsjednica Odbora dr. Snješka Knežević, Društvo u potpunosti podržava Građansku inicijativu za spas platana Eko udruge Pan, Društva arhitekata Karlovca i ostalih nevladinih udruženja, koji se zajednički protive izgradnji koridora za kanalizaciju u zaštićenoj parkovnoj cjelini “Zvijezde” i neposrednoj blizini 10 starih platana.

– Prema stručnim analizama i procjenama gradnja tog podzemnog koridora ugrozila bi korjenje platana i devastiralo njihovo stanište, a postoji i opravdana sumnja da ih se planira ukloniti, smatraju u Društvu.

Kako navode, “Zvijezda” (iako je Nazorova izvan Zvijezde op.a.) s nizom objekata i krajobraznim uređenjem vrhunski je spomenik kulture koji bitno određuje urbani povijesni identitet Karlovca, a kao izuzetno kulturno dobro štiti se kao cjelina. Stoga su na području “Zvijezde” dopuštene isključivo intervencije koje smjeraju poboljšanju, bilo da je riječ o restauratorskim ili uređivačkim projektima.

– Iako postoji alternativni projekt za gradnju kanalizacije izrađen na poticaj Građanske inicijative, komunalno poduzeće Vodovod i odvodnja tvrdoglavno ustraje na prvotnom projektu koji ugrožava grupu platana. Nitko ne sumnja u potrebu rekonstrukcije i poboljšanja komunalne infrastrukture, ali oni se ne mogu izvoditi na štetu spomenika kulture. Stoga pozivamo gradske vlasti Karlovca da najozbiljnije razmotre alternativu i zaštite baštinu koja Karlovcu osigurava njegov jedinstveni identitet. U korpusu urbane baštine Hrvatske “Zvijezdi” pripada visoko mjesto. Građani i aktivisti proteklih dana danonoćno su dežurali da bi spriječili početak radova. No s pravom, iz iskustva s Varšavskom ulicom u Zagrebu, oni se boje da njihova inicijativa ne završi masovnim hapšenjem i policijskom represijom. Molimo stoga sve, napose medije, da se uključe u inicijativu za spas platana i bezuvjetnu zaštitu karlovačke “Zvijezde”. Napose pozivamo udruženja Zelenu akciju i Pravo na grad da se što prije aktivno uključe i pomognu građanima svojim iskustvom. Samo zajednički imamo izgleda spriječiti devastacije i napade na našu baštinu, stoji u dopisu kojeg je potpisala dr. Snješka Knežević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest