O platanama u Gradskom vijeću – oporba proziva vlast zbog novih “šumova u komunikaciji”

O platanama u Gradskom vijeću – oporba proziva vlast zbog novih
“šumova u komunikaciji”

Današnja sjednica Gradskog vijeća ipak je započela raspravom o rekonstrukciji Nazorove ulice i naravno, najavljenom rušenju drvoreda platana.

U svom izlaganju vijećnicima se obratila dogradonačelnica Marina Kolaković koja je izvijestila o tijeku pregovora Grada i Građanske incijative i konačno zaključcima o kojima smo već pisali.

– Gradonačelnik je uvijek bio i jest spreman na dogovor, kompromise i da posluša javnost. Tako su za sada prekinuti radovi koji su trebali početi rušenjem platana. Bilo je niz sastanaka koji su počeli vrlo loše, jučer su bili puno konstruktivniji i dogovoreno je sljedeće; da će radovi početi 16. svibnja kao što je i prijavljeno dok je rušenje odgođeno, kazala je Kolaković. Kako dodaje, u utorak će komisija sastavljena od stručnih ljudi još jednom razmotriti mogućnosti i predložiti način drugačijeg načina izvođenja radova.

– Složili smo se da je rekonstrukcija kanalizacije neophodna. Moramo biti svjesni, što su gospoda prihvatila, mišljenje je jedno i ono nikoga ne obvezuje. Predstavnici Građanske inicijative obvezali su se da će biti napravljena studija statike drveća od mjerodavnog stručnjaka da bi se zaštitili radnici i eventualni prolaznici. Obvezali su se da će pribaviti studiju, mišljenje, elaborat bilo što koje bi pokazalo da drveće može ostati, kako ga zaštiti i liječiti da bude sigurno za sve, zaključila je Kolaković.

U ime Kluba zastupnika SDP-a, HNS-a, DSU-a i nezavisnih vijećnika govorila je SDP-ova Marija Bodrožić – Zorić.

– Ponovno je došlo do šumova u komunikaciji, informacije dobivamo post festum i kasnimo barem pola godine. Mislim da Gradskvo vijeće niti građani ne bi trebali biti stručnjaci koji će ocjenjivati što će reći struka ali znamo tko je trebao zatražiti mišljenje i druge varijante da građani onda vide što je dobro a što nije. Tvrdimo da nije izrađena prava studija, samo krajobrazno rješenje i to u stilu recite “nam što ćemo kad posječemo platane”, kaže Bodrožić – Zorić. Prozvala je i direketora “Zelenila” Stjepana Turkovića.

– Tako rijetko drvo koje je toliko dugo raslo nitko ne bi smio olako predvidjeti za rušenje. Gospodinu Turkoviću je povjereno proširivanje nasada i zelenih površina i trebao bi biti prvi u redovima koji će se zalagati za njihovo očuvanja pa čak i kad bi to poskupljivalo cijeli projekt. Bilo je puno mogućnosti a vjerujem da su sve te mogućnosti izložene građanima da do ovakvih nesporazuma ne bi došlo te da građani ne bi od gradskih tvrtki trebali braniti drveće u svojoj ulici. Kako god to bude završilo izazivat će negativne reakcije. Ako se platane spase, reći će se evo vidite da su se mogle spasiti a rekli su ne mogu. Ako propadnu reći će se – uništili su ih. U javnosti nije dobro odjeknula niti poruka građanima da 20 tisuća kuna dnevno gubimo zbog prekida radova. Pa nisu građani to krivi nego oni koji nisu pripremili i odradili posao onako kako je trebalo. Išlo se čak i tako daleko da se nekima kazalo “ili ćete dobiti kanalizaciju, ili ćete uzgajati platane”. To se ne smije događati, kaže Bodrožić – Zorić.

Raspravu o platanama zaključila je predsjednica Kluba HDZ-a Daliborka Jurković.

– Javnost se uvjerila da ovoj gradskoj vlasti doista nije imperativ srušiti platane kako se znalo plasirati već da se poduzima sve da te platane, laički rečeno, ostanu na životu. Radit će se na tome, i gradonačelnik i njegovi suradnici. Dokaz da se vodi računa u “Zelenilu” je i masa lijepih stvari koje su napravljene u našim parkovima, kazala je.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest