Izmjene GUP-a i PUP-a: Koliko su dobri pokazat će vrijeme i interes investitora

Izmjene GUP-a i PUP-a: Koliko su dobri pokazat će vrijeme i interes
investitora

Preseljenje gradske “Toplane” u naselje Drežnik, daljnji razvoj Banije kao industrijske zone te desna obala Korane zamišljena kao  sportsko – rekreacijska zona glavne su smjernice izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je izglasane na sjednici Gradskog vijeća prije nekoliko dana.

– Posao je bio izrazito kompleksan, trajao je preko dvije godine i ovoj se gradskoj upravi ne može zamjeriti da je u njega ušla brzopleto. Zagreb, primjerice, svoj GUP mijenja svakih par mjeseci. Najveći problem dosadašnjeg GUP-a bio je njegov radikalni stav po kojem je industrija prebrisana s Banije, a zanemaren je vremenski okvir. Izmjenama smo  sagledali želje investitora, da odluče žele li ostati ili naći novu lokaciju, kazala je u Gradskom vijeću  Brankica Petrović iz tvrtke ADF koja je izrađivala izmjene GUP-a  i Prostornog plana Grada Karlovca. Oba dokumenta donesena su jednoglasno dok je najviše primjedbi imao SDP-ovac Mladen Rakočević. Zamjerio je  što GUP, po njegovom mišljenju, nije dobio zadatak da se više pogoduje investitorima. To se, kaže Rakočević, posebno odnosi na planove nižeg reda.

– Trebalo je više pogodovati investitorima, čak i na štetu struke. Kad mi arhitekti počnemo piliti svoje, konzervatori svoje, to vam je “zbogom investitori”. Novi GUP je korak naprijed i ja ću ga podržati, ali bojim se da postoje neke stvari u njemu koje sublimirano odbijaju investitore, rekao je Rakočević i to ilustrirao primjerom “derutne kućica u “Zvijezdi” koja će se raspasti  dok investitor za nju provede arhitektonsko – urbanistički natječaj i dobije stručnu podlogu.” U HDZ-u i njegovi koalicijski partneri na vlasti, međutim, ne misle tako. Uvjereni su da će novi GUP biti pokretač gospodarstva.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest