Gubitak “Toplane” skoro 10 milijuna – s minusom rade još HRK, “Vodovod” i “Mladost”

Gubitak “Toplane” skoro 10 milijuna – s minusom rade još HRK,
“Vodovod” i “Mladost”

Karlovačka “Toplana” lanjsku je poslovnu godinu okončala s gubitkom od čak 9,4 milijuna kuna, dok bi ovogodišnji minus, prema procjenama “Toplaninog” računovodstva, do kraja ove godine mogao dosegnuti 14 milijuna kuna. Piše to današnji Novi list, pozivajući se na izvješća o radu karlovačkih gradskih tvrtki za 2010. godinu.

U “Toplani” izlaz vide isključivo u podizanju cijene, koja je posljednji put mijenjana 1. siječnja 2009. godine kad je određena na paušalni iznos od 6,73 kune po kvadratu stana, no od tad su cijene energenata višestruko narasle. Od Grada su još u studenom zatražili suglasnost da grijanje poslovnim korisnicima povećaju za 17,9 posto, a kućanstvima za čak 37,5 posto. – Svako daljnje odgađanje povećanja cijene grijanja vodi “Toplanu” u sve složeniju situaciju u smislu ostvarivanja novih gubitaka, nemogućnosti novih zaduženja, te redovitog i kvalitetnog obavljanja osnovne djelatnosti grijanja – piše u godišnjem izvješću direktor Denis Janžetić. Prošlu su godinu, prema pisanju Novog lista, s gubitkom okončale još tri tvrtke u vlasništvu Grada Karlovca. “Vodovod i kanalizacija” je na koncu godine imao minus od 427.463 kune, koji bi bio daleko veći da nije bilo proračunske pomoći za dovršenje ISPA projekta.  S minusom su poslovali još “Hrvatski radio Karlovac”, koji je unatoč proračunskim dotacijama od oko 650 tisuća kuna, zabilježio godišnji gubitak od 246 tisuća kuna, te “Mladost” s gubitkom od 263 tisuće.

Poslovnu godinu u plusu su završili “Zelenilo”, “Čistoća”, “Hostel Karlovac” i “Karlovački tjednik”. Potonja tvrtka je zabilježila plus od 6 tisuća kuna, ali treba spomenuti da to ne bi bilo moguće da nije tradicionalno obilate pomoći iz gradskog proračuna od preko milijun kuna. No riječ je ipak o pomaku, jer proračunska dotacija i 2009. godine bila jednaka, pa je tvrtka svejedno završila s minusom od 375 tisuća kuna. Tvrtki “Čistoća” tekuća će poslovna godina biti prilično kompliciranija nego prošla, koju je završila s dobiti od preko 1,1 milijun kuna. Od 1. srpnja, naime, stupa na snagu moratorij na odlaganje na deponiju Ilovac smeća iz općina izvan Karlovačke županije, koje je tamo dovozila tvrtka “Eko flor plus”. Pretpostavlja se da će prihod od deponiranja otpada sa 7,2 milijuna kuna pasti na 4,7 milijuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest