Jedno od petero djece izloženo je seksualnom zlostavljanju

Jedno od petero djece izloženo je seksualnom zlostavljanju

Seksualno zlostavljanje djece nažalost, postoji oduvijek. Na nama kao zajednici jest da zlostavljanoj djeci pristupimo bez predrasuda, sa razumijevanjem i prihvaćanjem, ali i odgovarajućom stručnom pomoći koja im je prijeko potrebna, rekla je Vesna Žilić, socijalni pedagog iz Rijeke, u sklopu predavanja o prevenciji spolnog zlostavljanja djece putem CAP programa, održanog u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić.

Cilj ovog predavanja, koje je organizirala Udruga roditelja Korak po Korak u sklopu kampanje ”Jedan od pet” Vijeća Europe, za glavni cilj imala je informiranje stručnog osoblja iz škola, centra za socijalnu skrb, policije i brojnih odgojnih ustanova sa prednostima CAP programa i njegove primjene u praksi, budući da je nasilje nad djecom u porastu i od iznimne je važnosti pravovremeno i pravovaljano reagirati.

CAP program, kojeg primjenjuju i brojne karlovačke škole, informira djecu o njihovim pravima i kako prepoznati opasnu situaciju, te poučava strategijama kako da povećaju svoju sigurnost.

Vesna Žilić kaže da je jedno od petoro djece u društvu izloženo nekoj vrsti seksualnog zlostavljanja, a da su službeni podaci s kojima se raspolaže o zlostavljanoj djeci, samo 10% od stvarnog broja, budući da većina još uvijek osjeća sram i krivnju i ne želi prijaviti svoj slučaj.

Zanimljivo je istaknuti da se o seksualnom zlostavljanju djece javno progovorilo tek 1996. godine, i to nakon konkretnog slučaja u kojem su dvije djevojčice otete i brutalno silovane u Belgiji, nakon čega je održan Svjetski kongres o komercijalnom seksualnom iskorištavanju u Stockholmu, na kojem se po prvi puta ozbiljnije raspravljalo o ovom velikom problemu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest