Karlovac pun igre, smijeha i šarenila dječaka i djevojčica – programi traju do navečer

Karlovac pun igre, smijeha i šarenila dječaka i djevojčica –
programi traju do navečer

Jednom davno, nije bilo odraslih u gradovima. Samo djeca, koja su plesala, glumila, igrala se. Ali ta su djeca odrasla, i počela su graditi gradove koji su sada prijatelji djece.

Ovim je riječima malih voditelja programa otvoren 5. Susret gradova i općina ”Prijatelja djece” u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Grad Karlovac, koji je prijateljem djece postao 2007. godine, ovogodišnji je domaćin susreta. Bogatim programom koji su pripremila djeca, a koji je na otvorenju uključivao plesne i folklorne nastupe, lutkarsku predstavu ”Ružno pače”, i nastupe mladih karlovačkih breakdance snaga, toplo su dočekani predstavnici 20 gradova prijatelja djece.

Uz predstavnike vlasti Karlovca i Karlovačke županije, uključujući i gradonačelnika Damira Jelića i Josipa Zaborskog, predsjednika Županijske skupštine Karlovačke županije, nazočni su bili i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević, Martina Tomić Latinac iz UNICEF-a, kao i pedijatar Josip Grgurić, koji je rekao da je svako dijete neistraženi potencijal s kojim se puno toga može postići.

Nakon otvorenja, održane su i radionice na različitim lokacijama, uključujući arheološku u Gradskom muzeju Karlovac, filmsku u prostorijama Kino kluba Gimnazije Karlovac, keramičarsku i likovnu u Dječjem domu Vladimir Nazor, vokalnu, plesnu i dramsku u Gradskom kazalištu Zorin dom, i lutkarsku i folklornu u OŠ braće Seljan, gdje su djeca i mladi iz Karlovca, kao i iz svih gradova koji su gostovali na susretu, imali priliku naučiti nove vještine i znanja, i steći nova prijateljstva i poznanstva u zajedničkom druženju i radu.

Za odrasle, u Gradskoj vijećnici održano je predavanje na temu primarne prevencije ovisnosti.

Ključ uspjeha je u izgradnji stavova i poticanju odgovornosti. Vrlo je bitno da se djeci i mladima pokaže na koji način trebaju ispravno donositi odluke, ali da im se pruže zanimljivi i kreativni sadržaji koji će im privući pozornost i odvratiti ih od odabira krivog puta i  ovisnosti, rekla je Andreja Navijalić, pročelnica za društvene djelatnosti.

U poslijepodnevnim satima na rasporedu je i prezentacija dječjih uradaka s radionica za sudionike Okruglog stola od 15.30 sati, kao i šetnja i obilazak grada za goste susreta. U 16.30, također u sklopu programa susreta, ispred Zorin doma i u perivoju bit će predstavljen i Sajam vlastelinstva.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest