Gimnazijsko Salonsko kolo pa defile i zabava do sitnih sati na ŠRC Korana

Gimnazijsko Salonsko kolo pa defile i zabava do sitnih sati na ŠRC
Korana

Kraj svog srednjoškolskog obrazovanja karlovački maturanti sutra će obilježiti tradicionalnom Maturijadom. Svojevrsnu predigru poslijepodnevnoj i večernjoj zabavi ponovno će odraditi gimnazijalci. Točno u podne, na Trgu Bana Jelačića izvest će “Hrvatsko salonsko kolo”. Ovo je već treća godina zaredom da maturanti plešu ovaj ples, a i ove godine su ih pripremale Vera Vrbanac, voditeljica Studija 23, te Branka Knežević, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji.

Salonsko kolo nastalo je za vrijeme hrvatskog narodnog preporoda na čelu s Ljudevitom Gajem s težnjom da se stvori jedinstven hrvatski ples koji će se plesati u gradu i na selu. Ples se može svrstati u figuralne plesove dvorske (salonske) estetike te je kao takav u narodu vrlo brzo prihvaćen. Upravo zbog toga, ples predstavlja nacionalnu i kulturološku tradiciju velike vrijednosti. Gimnazijalci će se tako ovim plesom prisjetiti i Ljudevita Gaja, velikana hrvatske povijesti koji nekada pohađao upravo Karlovačku Gimnaziju.

A, završno slavlje karlovačkih maturanata, defile gradskim ulicama u šarenim i maštovitim kostimima, počinje oko 19 sati, kada će se maturanti nakon cjelodnevnog zabavljanja po karlovačkim školama, ulicama i parkovima već tradicionalno okupiti na Vunskom polju i krenuti u zajedničku povorku gradom. Kao i ranijih godina, očekuje se da će im se priključiti i srednjoškolci iz drugih gradova Karlovačke županije, u kojima nema organizirane proslave posljednjeg dana škole.

Glazbeni program počinje u 20 sati na ŠRC-u Korana, gdje će od 20 sati krenuti svirka. Maturante i ostatak publike  do sitnih noćnih sati zabavljat će sastavi The Trio, Bolja vremena i The Rock Keepers, kao i glavna gošća, Maja Šuput.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest