Hrvatska i Karlovac predstavljeni na Danu nacionalnih kultura u glavnom gradu Kine

Početkom svibnja 2016. održan je 13. po redu Dan nacionalnih kultura. Taj dan je bila idealna prilika za sve strane studente da u što boljem svjetlu kineskim posjetiteljima približe vlastitu državu. Ovisno o mogućnostima i organizaciji priprema se hrana, konzumiraju se tradicijski napitci, plešu se tradicijski plesovi, nosi se narodna nošnja i slično.

– To je dan kada se mi, stranci pristigli u Kinu s ciljem da naučimo više o tom nama nesvakidašnjem jeziku i kulturi, s kineskim stanovništvom na neki način zamjenjujemo za ulogu domaćina i njima približavamo vlastitu kulturu, jezik i običaje, priča Valentina i nastavlja:

– Budući da jedan Peking s oko 20 milijuna stanovnika nekoliko puta nadmašuje ukupnu hrvatsku populaciju, bilo je za očekivati da će kineski interes biti usmjeren prema većim, njima u neku ruku bliskijim državama. Međutim, posjetitelji su sa zanimanjem listali prospekte i htjeli saznati nešto više o toj maloj, ali kako su to oni sami zaključili, lijepoj i raznovrsnoj zemlji – Hrvatskoj.

Jesi li si imala priliku predstaviti i Karlovac?

– Svakako, kao Karlovčanka nikako nisam propustila priliku i ne predstaviti svoj rodni grad, pa su se tako između ostalog na našem stolu našli i zemljovidi i turistički vodiči iz Karlovca i Karlovačke Županije. Karlovačka karta za mlade sa stiliziranom slikom sirene naročito je plijenila pozornost. “Uzet ću ovaj, moram jednom posjetiti vašu zemlju…” zaključila je jedna Kineskinja s početka ove priče prije negoli je uopće nastavila svoj obilazak “sajma” – naglasila je Valentina Furdek.

Kineska publika sa zanimanjem je od ranog jutra pa sve do popodnevnih sati obilazila štandove pojedinih zemalja i uz uvjet točnog odgovora na postavljeno pitanje mogli su dobiti žig potvrde u putovnicama izrađenim posebno za ovu prigodu te ostvariti mogućnost sudjelovanja u završnoj nagradnoj igri.

– U našem slučaju pitanje je glasilo “Kojim se jezikom govori u Hrvatskoj?” i, odgovor “hrvatski”, po učestalosti je bio na visokom trećem mjestu, odmah iza ruskog i engleskog – pohvalila se Valentina.

– Šalu na stranu… Pitanja koja su nama posjetitelji postavljali bila su puno raznovrsnija a glasila su obećavajuće: koliko košta avionska karta do Hrvatske, koliko dugo traje let, kakva viza je potrebna, koja sve mjesta vrijedi posjetiti, što bismo im mi preporučili razgledati…

– Šuker i Modrić bile su najčešće izgovorene riječi kada bismo ih pitali znaju li uopće išta o Hrvatskoj. Najviše pohvala smo dobili za očuvane prirodne ljepote i kulturnu baštinu – kaže.

Pekinškom fakultetu su, dakako, bili zahvalni za ovu priliku, da mogu pokazati po čemu su Hrvatska i Hrvati posebni i zanimljivi kao turističko odredište, te se nadahu da će interes za Hrvatsku u narednim godinama još više narasti.

– Sretni smo ako smo barem malo u tome pomogli – zaključuje naša sugovornica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest