NVK: Karlovačka županija 14. i lider najslabije regije, naši političari najnepošteniji

NVK: Karlovačka županija 14. i lider najslabije regije, naši
političari najnepošteniji

Nacionalno vijeće za konkurentnost u suradnji s UNDP-om (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) izradilo je opsežan Regionalni indeks konkurentnosti, koristeći se s čak 640 statističkih pokazatelja, uobličenih u 123 statistička indikatora, ali i 68 perceptivnih indikatora proizašlih iz ankete koju je proveo osječki Ekonomski fakultet.

Hrvatska je za tu prigodu podijeljena u tri regije – Sjeverozapadnu, Jadransku i Panonsku, u koju je uvrštena i Karlovačka županija.

Panonska regija prema svim je indikatorima zauzela posljednje mjesto, dok Karlovačka županija u ukupnom poretku zauzima ne baš slavno 14. mjesto (od 20 županija + Grad Zagreb). Slabu utjehu može pružiti činjenica da je, uz Osječko-baranjsku, prilično uvjerljiv lider najslabije razvijene hrvatske regije. Spomenimo i kako je prema ovom istraživanju najrazvijenija hrvatska županija Varaždinska, a najslabije razvijena Požeško-slavonska.

Neprepoznatljivi na tržištu

Nešto boljeg plasmana Karlovačku županiju stajali su loši rezultati u perceptivnom dijelu istraživanja, potpuno pojednostavljeno rečeno to znači da se lokalni političari, ali i poduzetnici, nisu dovoljno potrudili da predstave mogućnosti našeg područja i privuku investitore. Jer, gledamo li samo statističke kategorije, Karlovačka županija zauzima 12. mjesto i jedina se malo izdiže iz Panonske regije, no zahvaljujući lošim rezultatima u perceptivnoj analizi prestigle su je Osječko-baranjska i Koprivničko-križevačka, koje statistički stoje lošije.

Zanimljiva je i detaljna analiza svih statističkih pokazatelja. U kategoriji poslovnog okruženja, Karlovačka županija u nizu se kategorija ocjenjuje dobrom – u prvih je pet u Hrvatskoj po niskim troškovima poslovanja i niskim troškovima komunalnih usluga i gradnje, ističu se njene zemljopisne prednosti, a, zanimljivo, u vrhu je i u nekim sporednim kategorijama – jeste li znali, primjerice, da je naša županija četvrta u Hrvatskoj po broju liječnika u odnosu na broj stanovnika? Jednako dobro stojimo i po obrazovanju, gdje je Karlovačka županija peta u Hrvatskoj po broju stanovnika.

Nitko ne vjeruje karlovačkim političarima

No, sve to u pada u vodu nakon negativnih analiza. Po povjerenju javnosti u financijsko poštenje političara Karlovačka županija je uvjerljivo posljednja u Hrvatskoj (anketirani su ljudi iz cijele Hrvatske, podsjetimo), pretposljednji smo po vitalnom indeksu (odnos živorođenih i umrlih), a pri samom dnu (18.) po jačini konkurencije na lokalnom financijskom tržištu.

U kategoriji poslovnog sektora statistički indikatori nisu tako loši – Karlovačka županija čak je prva u Hrvatskoj po dobiti poduzetnika, a suprotno uvriježenom mišljenju (ili je možda tu vrijeme za vapaj: “O Bože, a kako li je onda tek drugdje!?”), vrlo smo dobro plasirani, na treće mjesto, i u kategoriji nazvanoj “Položaj višeg menadžmenta”. Riječ je, kako je objašnjeno u opsežnim materijalima, zapravo o odnosu broja profesionalnih menadžera prema “rođacima” na menadžerskim pozicijama.

U dvije statističke ljestvice u kategoriji poslovnog sektora Karlovačka županija je i najlošija u Hrvatskoj – po broju zaposlenih u malim i srednjim poduzećima te po kvantiteti lokalnih dobavljača.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest