“Čuvari platana” predstavili mjere zaštite, gradonačelnik obećao njihovo razmatranje

“Čuvari platana” predstavili mjere zaštite, gradonačelnik obećao
njihovo razmatranje

Nastavljaju se razgovori između Grada i predstavnika građanske inicijative koji bi trebali dovesti do očuvanja platana u Nazorovoj ulici kod izvođenja rekonstrukcije kanalizacije. Jučer je održan novi sastanak na kojem su predstavljeni prijedlozi o mjerama zaštite platana koje je predložio dr. sc. Antun Alegro iz Botaničkog zavoda PMF-a koji je i predsjednik Hrvatskog botaničkog društva.

Predloženo je izmještanje linije iskopa što dalje od debla, po mogućnosti izvan zone krošnje, pravilno saniranje rezova korijena, te se kod najgušćeg korijenja. Trebat će se paziti da se radovi ne odvijaju po najvećoj vrućini dok je preporučeno i zatrpavanje iskopa zemljom.

– Građanska inicijativa u svojim je prijedlozima iznijela i modificiranje trase kanalizacije te izmještanje trase plinovoda kako bi se trasa kolektora što više odmaknula od stabala. Ovlaštena krajobrazna arhitektica Ivanka Mlinarić naglasila je kako je doc.dr.sc Alegro naglasio najvažnije probleme, a koji se poklapaju s onim izrečenim u okviru smjernica za krajobrazno uređenje, koje je i potpisala, stoji u priopćenju Maje Božić iz Ureda gradonačelnika.

Gradonačelnik Jelić obećao je razmatranje prijedloga a kako bi se vidjelo što će trebati napraviti pri eventualnoj potrebi ishođenja novih dozvola ili prilagodbe postojećih dok je potvrdio stav da je za očuvanja platana, ali nipošto nauštrb sigurnosti građana.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest