Izložba novih grafita Gordana Orešića u Galeriji Vjekoslava Karasa

Izložba novih grafita Gordana Orešića u Galeriji Vjekoslava Karasa

U Galeriji Vjekoslav Karas otvorena je izložba grafita akademskog slikara Gordana Orešića pod nazivom “Ego Limited”. Zanimljiva i, za galerijske prostore, pomalo neuobičajena izložba privukla je pozornost Karlovčana pa otvorenju možemo pridodati epitet dobro posjećenog, a osim toga je bilo i vrlo ugodne atmosfere za koju je zaslužan i umjetnikov prijatelj i kolega DJ CHILL.

Gordan Orešić, nadimka “Gene” predstavlja sam vrh hrvatske grafiti scene, a radio je i na brojnim zanimljivim projektima, između ostalog bio je angažiran za oslikavanje orginalnog komada Berlinskog zida povodom obilježavanja 20 godina njegovog pada. Pri osmišljavanju koncepcije ove izložbe, autor se odlučio za posve novi pristup grafitima. Običaj je da graffiti writeri na svojim djelima promoviraju svoj nadimak, no Orešić je ovu izložbu posvetio prijateljima i kolegama koji su utjecali na njegov rad približavajući promatračima i druge majstore. U Galeriji je izložio dvanaest svojih najnovijih djela.
Sam autor o grafitima kaže kako je to zatvorena subkultura koja je sama sebi dovoljna, no ističe kako mu je drago da ovakva umjetnost polagano ulazi u galerije i dobiva priznanje struke. “Graffiti writing” je doista posebna kultura u kojoj vladaju stroga pravila. Autori ostavljaju svoj “Tag” ili potpis na fasadama zgrada, a svaki autor ima pravo preslikati tuđi rad boljim ili se čak izazvati u likovni duel. Tako među graffiti writerima vlada načelo prirodne selekcije gdje kvalitetu ocjenjuju ostali autori.
– Graffiti writeri svojim uracima prije svega komuniciraju međusobno, ali obraćaju se i ostalim prolaznicima. Ako vam se ne sviđa, okrenite glavu, poručio je autor.
Izložbu su otvorile voditeljica Galerije Aleksandra Goreta i pročelnica odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić, a ostaje otvorena sve do 30. lipnja.
KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest