Bolesti dojke kao središnja tema 33. Svibanjskih zdravstvenih dana

Bolesti dojke kao središnja tema 33. Svibanjskih zdravstvenih dana

Sve maligne bolesti, pa tako i rak dojke, izlječive su ukoliko se pravovremeno otkriju. Iako je napravljen golem medicinski napredak na području ranog otkrivanja raka, vrlo je bitno da ljudi shvate da ukoliko sami neće voditi brigu o svom zdravlju, niti doktori ne mogu pomoći u punom smislu riječi, rekao je Nedjeljko Strikić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac na otvaranju 33. Svibanjskih zdravstvenih dana u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Glavni tema ovogodišnje zdravstvene manifestacije su bolesti dojke, od kojih u današnje vrijeme obolijeva sve više žena ( i sve mlađe životne dobi). Statistike govore da godišnje od raka dojke u prosjeku umre 31 žena u Karlovačkoj županiji, a oko 75 je novooboljelih. Sudionici manifestacije iz Opće bolnice Karlovac i različitih zdravstvenih ustanova s područja čitave županije educirani su o metodama i novitetima na području liječenja ove zloćudne bolesti, a upoznati su i s Programom unaprijeđenja kontrole raka dojke u Karlovačkoj županiji. Program je dio Plana promicanja zdravlja na području Karlovačke županije u razdoblju 2011. 2013. godine, a koji za cilj ima poticanje svijesti kod žena o važnosti ranog otkrivanja bolesti i smanjenje smrtnosti od raka dojke u Županiji.

No, vrlo je bitno da i sami građani imaju pristup svim potrebnim informacijama koji će im pomoći da sačuvaju svoje zdravlje, stoga se ispred Zorin doma organizirala kampanja pod nazivom ”Udruženi u borbi protiv raka dojke u Karlovačkoj županiji” , gdje su se na različitim info štandovima mogle dobiti sve informacije o dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji raka dojke, kao i koje zdrave navike i aktivnosti mogu pomoći u sprečavanju bolesti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest