Tomine priče: Kako je gradonačelnik postao dežurni krivac

Tomine priče: Kako je gradonačelnik postao dežurni krivac

Prije tri godine HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Karlovca profesor Damir Jelić već u prvom krugu do nogu je potukao svog protukandidata, SDP-ovca Darija Jankovića. Bila je to pobjeda kojoj se nije gledalo u zube, a Jelić je dobio većinu glasova birača zahvaljujući, vjerojatno, programu kojeg je ponudio.

U to vrijeme građani Karlovca pljeskali su mladom profesoru vjerujući da će on od grada u kojem živimo napraviti “grad po mjeri čovjeka” ili kako je on na početku svog mandata više puta volio reći – “grad ugodnog življenja”. Prve su mu godine aplaudirali svi, od građana do gradskih vijećnika, a pokoja žaoka oporbe jednostavno je vrlo brzo bila zaboravljena. Radio je Jelić na zadovoljstvo Karlovčana, a onda odjednom krenula je mašinerija koja si je postavila cilj u diskreditiranju mladog gradonačelnika po svaku cijenu. Zanimljivo, sve su pokrenuli pojedinci koji su u svojim strankama odavno dobili “nogom v rit”, kreće se u napad svim sredstvima u nadi da bi se tako moglo priskrbiti koji politički bod kako bi o njima čulo u javnosti. Ambicije su neskrivene, a radi se o zauzimanju prve stolice grada na sljedećim lokalnim izborima.

Oporba je žestoko krenula s pripisivanjem gradonačelniku problema oko  smetlišta na Ilovcu, rekonstrukcije djela Banije, predbacivali su mu angažiranje oko hortikulturnog uređenja Karlovca, izgradnje pontonskog mosta, nabijali su mu na nos ruševinu hotela Korana, probleme oko nogometnog kluba i uređenja gradskog stadiona. Kada su uvidjeli da je sve to uzalud i da većina građana i dalje cijeni rad i poštenje Damira Jelića, krenuli su s kaznenim prijavama. Nakon što je SDP gradonačelnika i čelne ljude prijavio za smetlište na Ilovcu, u akciju je krenula i takozvana “Antikorupcijska inicijativa” koja smatra da je Grad zeznuo i oko prodaje zemljišta u Grabriku. Jelić je, barem se tako čini, postao kriv i što je živ jer su na njega skočili i ekolozi kod izgradnje kanalizacije pri kojoj bi, po mišljenju stručnjaka trebale stradati stogodišnje platane u Nazorovoj. Na udar je došao i kad je javno dao podršku osobama koje su svojim gospodarskih poduhvatima odavno zadužile Karlovac. Tako je profesor i gradonačelnik postao krivac za mnoge stvari. Gospoda iza kulisa uspjehe proglašavaju neuspjesima, ali pritom zaboravljaju da su Jelića na prvim neposrednim lokalnim izborima izabarali deseci tisuća Karlovčana.  Unatoč svemu, Jelić je prošao i na prošlom ispitu – izborima za Vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti kad je HDZ kojeg u gradu Karlovcu predvodi, ukupno gledajući ipak dobio najviše glasova građana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest