Unatoč kišnom jutru zanimljiv prvi dan Sajma vlastelinstva, sutra velika Bitka za Dubovac

Unatoč kišnom jutru zanimljiv prvi dan Sajma vlastelinstva, sutra
velika Bitka za Dubovac

Možda su u neka davna vremena loše vremenske prilike i išle u prilog obrani Starog grada Dubovca od napada Turaka, no danas je kiša pogodovala jedino da se sadržajno ispunjen program Sajma vlastelinstva odgodi za popodnevne sate.

Bez obzira na ovo recesijsko vrijeme, posjetitelji su mogli biti jako zadovoljni bogatom ponudom na Sajmu. Uz tradicionalni streličarski turnir, na kojem je nastupilo oko 130 streličara iz cijele Hrvatske, na rasporedu su bile i viteške borbe i dueli, kao i renesansni plesovi u prigodnim kostimima toga vremena. Veliku pažnju privukle su i pučke srednjovjekovne igre, kao što je skakanje u vreći, hodanje na štulama i gađanje praćkom, a samo otvorenje svojim su nastupom uveličali Dubovački bubnjari, plesači i gombari.

Svi zainteresirani mogli su se pobliže upoznati sa srednjovjekovnim načinom života, uživati u živoj glazbi i plesu, te iz prve ruke vidjeti i doživjeti kako se u neka prošla vremena radilo u kovačnici, pekarnici ili pak naučiti kako se izrađuju prirodni sapuni. Obrtnici iz svih dijelova Hrvatske prezentirali su proizvode starih zanata na svojim štandovima, uključujući ručni vez, kupinovo vino, proizvode od meda, nakit, proizvode od šumskog voća, a predstavljen je i beskvasni kruh, sa 7 vrsta žitarica. Svi proizvodi, kao i gastro ponuda, bili su dostupni po prihvatljivim cijenama. Posebna poslastica za posjetitelje bio je pečeni vol.

U večernjim satima održana je i noćna bitka za Dubovac, mala najava ono što nas očekuje sutra, kada će u 15 sati biti održana velika “Bitka za Dubovac”, pod zanimljivim nazivom “1001 Turčin vs 1 Stari grad Dubovac”, a u kojoj će sudjelovati brojne hrvatske srednjevjekovne postrojbe – Dubovački streličari, Zelengradski vitezovi (Zelina), Red srebrnog zmaja (Zagreb), Aureus Unicornis (Krk), Red vitezova Ružice grada (Orahovica), Vranski vitezovi (Pakoštane), Kliški uskoci (Klis) i Praškocijeve haramije (Čanjevo). I tijekom sutrašnjeg dana, svi zainteresirani moći će uživati u prezentaciji srednjovjekovnog života, sajmu starih obrta i nizu zabavljačkih aktivnosti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest