Stari grad obranjen od turskog napada u atraktivnom prikazu bitke

Stari grad obranjen od turskog napada u atraktivnom prikazu bitke

Dugo najavljivana “Bitka za Dubovac” opravdala je očekivanja. Pred mnogobrojnim posjetiteljima, u prikladnom okružju dubovačkog brijega, podno Starog grada napravljena je prava mala scenska igra o napadu Turaka na Dubovac, pod čije su zidine po prvi puta stigli prije ravno 500 godina, 1511. godine. Organizatori su tako ujedno i potpuno ispravili pomalo loš dojam koji su ostavili jučer ne baš opravdanim otkazivanjem (znatno manje) noćne bitke, čime su razočarali one koji su unatoč hladnoći potegnuli do Starog grada.

Uglavnom, Stari grad Dubovac je i danas, 500 godina kasnije, uspio odoljeti napadu Turaka. Rekonstrukciju bitke, u kojoj su sudjelovali Dubovački streličari, Zelengradski vitezovi (Zelina), Red srebrnog zmaja (Zagreb), Aureus Unicornis (Krk), Red vitezova Ružice grada (Orahovica), Vranski vitezovi (Pakoštane), Kliški uskoci (Klis) i Praškocijeve haramije (Čanjevo), popratila je doista brojna publika, a mogli su uživati u dramskim prizorima, skečevima i šalama, manjim bitkama, napadima katapultom i topovima i, na kraju, masovnoj bitki dviju zaraćenih strana.

Stari grad Dubovac davne je 1511. godine branila vojska Bernardina Frankopana, a plaćenici i podanici Osmanlija, koji su u to vrijeme bili poznati po brutalnim napadima i pljačkama naselja podcijenili su utvrdu, smatrajući da je napravljena od drveta i da će zato biti lak plijen. Kameno zdanje Dubovca, koji je tijekom svoga postojanja promijenilo brojne vlasnike, još je tri puta nakon toga uspjelo odoljeti napadima Turaka.

I drugi dan programa Sajma vlastelinstva posjetitelji su imali prilike uživati u prezentaciji srednjovjekovnog načina života, u glazbi i plesu. Uz štandove na kojima su se mogli kupiti proizvodi starog zanata, uključujući i beskvasni kruh, lončarske proizvode i proizvode od drveta i kože, cijeli program uveličan je nastupom Dubovačkih bubnjara, gombara i plesača, renesansnim plesovima, kao i scenskim prikazom “Zločin i kazna: Dubovački krvnici” i dramsko-lutkarskom predstavom “Vile i vilenjaci Dubovca”.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest