Pročistač gotov – je li mulj iz njega opasan otpad ili nije znat ćemo tek za tri mjeseca

Pročistač gotov – je li mulj iz njega opasan otpad ili nije znat
ćemo tek za tri mjeseca

– Pročistač otpadnih voda gotov je 99 posto, rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak dodavši kako će otprilike još mjesec dana biti u testnom pogonu. Već su odrađeni tzv. “suhi testovi” pa je 30. svibnja u njega puštena i voda iz kanalizacijskog sustava tako da su tzv. “mokri testovi” predviđeni su u trajanju od mjesec dana. Pročistač otpadnih voda i proširenje kanalizacijskog sustava Karlovca jedan je najvećih komunalnih zahvata u novijoj povijesti grada na četiri rijeke a trebao bi konačno dovesti do toga da karlovačke rijeke zažive čiste kao nekad. No mogao bi se pojaviti novi ekološki problem – kuda s otpadnim muljem koji nastaje kao nusprodukt pročišćavanja.

– O mulju je prerano govoriti jer ćemo prvi mulj imati tek za tri mjeseca, ustvrdio je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Mrzljak odgovarajući na pitanje vezano za odlaganje mulja koji se tretira kao opasni otpad.

– Kad ćemo imati mulj onda ćemo ga ovlaštenim laboratorijima dati na analizu. Mulj će tek tada dobiti svoju kategorizaciju te ćemo znati je li se radi o opasnom ili neopasnom otpadu, dodaje Mrzljak. U Vodovodu i kanalizaciji uspostavili su kontakt s više tvrtki iz Austrije i Njemačke vezano za zbrinjavanje mulja. Po Mrzljaku, otpad bi se zbrinjavao u Karlovcu, metodom sušenja te potom odvozio u vapnare ili cementare gdje bi se koristio kao sirovina za proizvode u građevinskoj industriji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest