U prekršaju – “Inkasatorovo” davanje podataka svojih korisnika je protuzakonito

U prekršaju – “Inkasatorovo” davanje podataka svojih korisnika je
protuzakonito

Grad Karlovac, HDZ i gradska tvrtka “Inkasator” već duže vrijeme krše Zakon o osnovnim podacima i to izgleda nikog ne zabrinjava. Ovo, naime, tvrdi SDP-ov vijećnik Miroslav Delić koji je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelniku Jeliću proslijedio dopis iz Agencije za zaštitu podataka u kojem mu, nakon što je obrazložio karlovački slučaj davanja osobnih podataka građana Gradu, te vladajućoj stranci u slučaju zadnje kampanje za mjesne izbore, savjetuju da podnese zahtjev za zaštitu prava.

– U Agenciji su mi rekli da je zabranjeno davati podatke drugim korisnicima a posebno za svrhu u koju podaci nisu prikupljeni. Osobni podaci mogu se prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat i koja je izričito navedena, a mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni,  poučio je Delić gradske dužnosnike. U Agenciji kažu da je i voditelj zbirke osobnih podataka dužan ispitanika obavijestiti o namjeravanoj obradi podataka u svrhu marketinga, ali i pravu da se tome usprotivi.

Kako je ovaj slučaj obrazložio gradonačelnik Damir Jelić, ova praksa u Karlovcu nije neuobičajena i koristi se već četiri godine s ciljem da se dopre u domove građana i građanki. Kaže da je ova komunikacija zaživjela i da su ljudi pozitivni reagirali. To se, naime, odnosi na čestitke uoči važnijih blagdana dolaze direktno na njihovu adresu. Nije se međutim referirao na sličnu dostavu preizbornih letaka HDZ-a, dok dodaje i kako ne tvrdi da je ovakva komunikacija možda došla u koliziju sa zakonom.

– Žalosno je što niste bili svjesni da već četiri godine činite prekršaj, zaključio je Delić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest