Atrij znanja: Pogledajte kako bi u budućnosti moglo izgledati karlovačko Veleučilište

Atrij znanja: Pogledajte kako bi u budućnosti moglo izgledati
karlovačko Veleučilište

Osim uređenja Studentskog doma u devastiranoj zgradi vojarne “Frankopan”, koje je najkrupniji projekt kojeg namjerava provesti Veleučilište u Karlovcu, ova ustanova radi na velikom broju drugih projekata. Savjetnica dekana za projekte Nina Popović, vjeruje da oni neće biti samo od koristi Veleučilištu kao instituciji, već bi njihovo provođenje bilo od velikog značaja za grad Karlovac.

Nedavno je, naime potpisan ugovor kojim su dobivena sredstva za uređenje strojarskog laboratorija u vrijednosti milijun i 40 tisuća eura, dok se Veleučilište aktivno prijavljuje na natječaje drugih EU fondova, a kojim bi ideje predočene u projekte, uspjeli provesti u djelo.

– Nekolicina predviđenih projekata vezana je isključivo uz obnovu i uređenje veleučilišnog prostora, u kojem nužnost predstavlja potreba ugradnje dizala, kojim bi se osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti omogućio pristup svim infrastrukturalnim sadržajima Veleučilišta, i za koji već postoji raspisan natječaj, a u planu je i kompletno uređenje studentskog kampusa, kazala je Popović.

U sklopu projekta “Atrij znanja”, predviđa se uređenje potkrovlja i atrija u skladu sa zahtjevima suvremenog obrazovanja koji bi Veleučilištu dao moderniji izgled, a veliki “korak naprijed”, u Veleučilištu vide i u uređenju svoje okolice, točnije rekonstrukciji povijesnog baroknog dijela parka, postavljanju otvorene pozornice s gledalištem, te otvaranju znanstvenog i sportsko- rekreacijskog parka. Uz strojarski, u planu je otvaranje i kemijskog laboratorija, odnosno stvaranje infrastrukture i razvijenog kapaciteta za komercijalizaciju primjenjenih istraživanja i inovacija, u kojoj će postojati mogućnost iniciranja istraživačkih projekata prema potrebama karlovačkih poduzeća. 

– U projektne ideje planirane prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom, uključen je i program za poticanje regionalnog razvoja sirarstva i unapređenje prozivodnje sireva u skladu s EU standardima, te stvaranje “puteva sira”. Ovaj projekt se odnosi na povezivanje malih proizvođača s obje strane granice, kao i na promociju funkcionalne hrane kao novog pristupa u razvoju mliječnih i nemliječnih proizvoda. U planu je i otvorenje Centra za ekoremedijaciju, za biološko obnavljanje okoliša putem uspostave infrastrukture za istraživanje, također  uključuje suradnju sa susjedima iz BiH.

– U svrhu razvoja i istraživanja i razvoja svih aspekata obnovljivih izvora energije, Veleučilište je u suradnji s malim obrtnicima iz Karlovačke županije osnovalo i klaster obnovljivih izvora energije Energika, a dio potrebnih poticaja za rad očekuju i od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, kazala je Popović prezentirajući za KAportal planove Veleučilišta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest