HSLS pokreće kampanju za izjednačavanje mirovina “Sam plaćam – sam odlučujem”

HSLS pokreće kampanju za izjednačavanje mirovina “Sam plaćam – sam
odlučujem”

Kada je 2002. godine došlo do reforme mirovinskog sustava, zaposleni stariji od 50 godina nisu imali mogućnost odabira 2. mirovinskog stupa, za razliku od mlađih kolega za koje je 2. stup ili bio obavezan ili su imali mogućnost odabira. Sada, skoro 10 godina kasnije, sretni su što nisu dio 2. stupa jer nije donio ništa dobro, budući da trenutno znači manju mirovinu za sve buduće umirovljenike. Razlike između mirovina starih i novih umirovljenika sežu i do 40%, što je nedopustivo, rekao je Slavko Marinič, tajnik gradske organizacije HSLS-a na press konferenciji koja je održana u stanačkim prostorijama povodom kampanje “Sam plaćam –  sam odlučujem”, a koju će HSLS provesti u oko 20 gradova Hrvatske.

U sklopu kampanje, koja će se održati od 8. do 12. lipnja, potpisivat će se peticija koja će u končnici biti uručena Vladi, i kojom se želi ukazati na nepravedno kažnjavanje osiguranika 2. stupa, te da im se da mogućnost da izaberu žele li ostati u 2. stupu ili iz njega izaći, a građani će je moći potpisati 8. i 9. lipnja na štandu kod Papas bara, a ostale dane na štandu kod Kauflanda. U popodnevnim satima na štandovima će se moći izmjeriti tlak i razina šećera u krvi, u periodu od 15 do 18 sati.

Procjenjuje se da bi osiguranici 2. stupa tek nakon 2035. godine zahvaljujući dugom razdoblju štednje mogli početi ostvarivati relativno visoke prinose mirovina, ali s malom mirovinom čovjek ne može biti strpljiv i normalno živjeti, i vrijeme je da se pokrenemo na promjene, kazao je Marinič.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest