Svečanim koncertom FA Matija Gubec proslavio 75 godina uspješnog djelovanja

Svečanim koncertom FA Matija Gubec proslavio 75 godina uspješnog
djelovanja

Folklorni ansambl Matija Gubec u četvrtak navečer, cjelovečernjim koncertom u Domu OS RH Zrinski, proslavio je svoj 75. rođendan. Ansambl je osnovan 1936. godine, a do danas se razvio u društvo koje njeguje ples, pjesmu i narodne običaje iz svih dijelova Hrvatske. Svoj su rođendan proslavili upravo na način koji i priliči folklornom ansamblu, pjesmom i plesom. Na repertoaru su se našle koreografije iz cijele zemlje te su na dostojanstven način prezentirane narodne nošnje i običaji pojedinog kraja.

Program je započeo kratkim predstavljanjem povijesti i uspjeha Ansambla, a nakon toga uslijedile su koreografije koje su publiku odvele u gotovo svaki predio Hrvatske. Krenuli su iz Bilogore i putovali Valpovom, Korčulom, Posavinom, čak i Hercegovinom, a u glazbenom intermezzu predstavljen je splet Bunjevačkih pjesama i plesova uz solisticu prof. Radmilu Bocek. Zatim su plesom publiku poveli na rab Rab,u Baranju, Split, Hrvatsko zagorje i sve do Pokuplja.

Program je završio praizvedbom koreografije pod nazivom “Pokraj Kupe, vode ladne…” u kojoj su predstavljene pjesme i plesovi Karlovačkog pokuplja. Posebni gosti ovog koncerta bili su Karlovački tamburaški orkestar s izvedbama “Mjesec” te “Gajdaška i šokačka kola”, a kao solisti nastupili su Željka Car, Alen Blažević i Sandra Želježnjak.

Od svog osnutka prije točno 75 godina, ovo društvo radi s ciljem da ljudima donese dah prošlosti pritom naglašavajući kako svoju kulturnu baštinu trebamo čuvati, paziti i ponosno pokazivati. Upravo je to jedna od glavnih misija ovog ansambla. Naime kao članovi udruženja CIOFF (Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture), dosad su posjetili Alžir, Sardiniju, Nizozemsku, Grčku, SAD, Kanadu, Portugal, Španjolsku, Francusku, Slovačku, Mađarsku, Austriju, Njemačku, Italiju i Australiju predstavljajući hrvatsku baštinu. Svjetsku baštinu, pak, donose u Karlovac, organizirajući Međunarodni festival folklora, koji će se ove godine održati u srpnju i, prema najavama, donijeti novi niz kvalitetnih, interesantnih i egzotičnih svjetskih ansambala.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest