Pomoć poduzetnicima: Porez na tvrtku smanjen na maksimalno 700 kuna

Pomoć poduzetnicima: Porez na tvrtku smanjen na maksimalno 700 kuna

Smanjenje poreza na tvrtku do iznosa od maksimalno 700 kuna godišnje, najvažnija je promjena iz nove gradske Odluke o porezima, izglasane na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Vlasnici poduzeća dosad su bili podijeljeni u osam kategorija, dok će prema novome biti svrstani u samo tri. Najniži iznos poreza, od 400 kuna, plaćat će tvrtke iz kategorije proizvodnje, poljoprivrede, šumarstva, rudarstva i obrazovanja.

Poduzetnici koji se bave građevinarstvom, opskrbom, trgovinom, ugostiteljstvom, turizmom i zdravstvenom zaštitom plaćat će 600 kuna godišnje, dok će s maksimalnih 700 kuna biti oporezovane tvrtke iz sektora opskrbe električnom energijom, poslovanja nekretninama, financijske djelatnosti, informacija, komunikacije, zabave, rekreacije, poslovnih usluga i ostalih uslužnih djelatnosti. Niži porez nego dosad će plaćati i obrtnici, koji su svrstani u samo dvije kategorije – prva koja će plaćati 150 i druga koja će plaćati 250 kuna godišnje.

– Na ovaj način ćemo godišnje u proračun prihodovati 60 tisuća kuna manje od tvrtki i 76 tisuća kuna manje od obrtnika. No svjesno smo išli u ovakvu odluku, kako bi pomogli onima koji su iznijeli teret ove krize – kaže pročelnica gradskog Odjela financija Lidija Malović.

Novost u novoj Odluci o gradskim porezima je ukidanje poreza na korištenje javnih površina, koji je sada reguliran posebnom Odlukom o zakupu javnih površina u vlasništvu Grada Karlovca. Drugi porezi ostali su isti – prirez je ostao 12 posto, porez na potrošnju koji se plaća na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima je 3 posto, a godišnji porez na kuće za odmor je 8 kuna po kvadratu godišnje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest